fbpx
Nyomj Entert

V4PLUS | Kedvenc szlovák márkáink_05

Az önkéntes karantén ideje alatt sem feledkezünk meg szlovák szomszédainkról. Olyannyira nem, hogy ha tehetnénk, máris teleportálnánk magunkat a „pozsonyi fiatalok Jurányi Házába”. Addig is – képzeletben – kipróbálunk egy lakótelepi gyerkőcöknek tervezett játékszettet, és mutatunk egy kifejezetten divatérzékeny könyvmolyoknak szánt ruhakollekciót is. És tervezőgrafika is lesz, nyugi.

Nová Cvernovka

Ugyan a Nová Cvernovka jelen pillanatban zárva tart, mégsem mehetünk el mellette szó nélkül. Az épületben korábban vegyészeti iskola működött, napjainkban pedig kulturális helyszínként funkcionál, ahol különféle profilú kreatív műhelyeket is találunk.

A „pozsonyi fiatalok Jurányi Háza” (merthogy nekünk ez jutott rögtön eszünkbe) képzőművészeknek, tervezőknek, fotósoknak, építészeknek ad otthont: az alagsorban nyomda üzemel, a földszinten könyvtár és előadóterem várja az érdeklődőket, de van designbolt is, ahonnan egész biztosan nem távoznánk üres kézzel: a tuti printek, képzőművészeti és fotós albumok mellett mi a Csehszlovákia fülbevalóra és – szuvenír gyanánt – a hely szellemében készült lombikra repülnénk rá.

S hogy mi minden vár még ránk a Nová Cvernovka falai között? Az ötödik emeleten például coworking iroda (napközis klubbal kiegészülve), a földszinten zero waste pékség és csomagolásmentes bolt, rizográf nyomda, sőt a kedvenc szlovák egyesületünk, az ipari épületek megőrzésével és népszerűsítésével foglalkozó Čierne diery is itt „rendel”. Minden május elsején nyílt napot tartanak, amikor be lehet lesni a műhelyekben zajló tervezési folyamatokba, ismerkedni a Cvernovka bentlakóival, és természetesen a buli sem maradhat el a nap végén. Huh, korona, menj már, mert mi is mennénk!

Barbora Kubi

A fiatal szlovák textiltervező nevével és kollekciójával a budapesti közönség is találkozhatott még 2016-ban. Barbora Kubi a Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe kifutóján mutatta be „King-size” névre keresztelt kollekcióját. Erre mi magunk is igencsak jól emlékszünk, ugyanis a hatalmas méretűre „növesztett” ruhadarabok mellett olyan elengedhetetlen kiegészítők is megjelentek, mint a színes sapkák és a méretes „rágólufik”.

Barbora Kubira egyébként is jellemző, hogy különös érzékkel teremt egységes és vizuálisan izgalmas atmoszférát – nála talán nem is csak a ruhadarabok érdekesek, hanem maga az egész tálalás is. A designer saját bevallása szerint olyan alkalmi ruhadarabokat tervez, melyek egyszerre kényelmesek és ötletesek, s leginkább azoknak a nőknek szólnak, akik szeretnének kitűnni a tömegből.

A designer 2016 óta a pozsonyi divatesemény, a Fashion LIVE állandó meghívottja: itt mutatta be a „KUBIK” és a „Knihomoľ” („Könyvmoly”) kollekciókat is. Előbbi létrejöttét Kubi képzőművész édesanyjának egyik ’90-es években készített festménye inspirálta, ahol játékos pasztell színek és geometrikus fekete-fehér kompozíciók jelennek meg.

Backstage fotók: Alexander Bel

Utóbbi esetében pedig a könyvolvasás szeretete testesül meg kényelmes, földszínekre és okker árnyalatokra hangolt ruhadarabok formájában.

A pozsonyi képzőművészeti főiskola egykori diákja nemcsak divattervezőként határozza meg magát: legtöbbször art director és stylist is egyben, és csak életének 40%-át tölti ki saját márkájának építése. Jobban szeret csapatban, más alkotókkal együttműködni: az egyik ilyen állandó társa az a szintén szlovák születésű Mária Švarbová, akinek „Swimming Pool” című fotósorozata –  Japántól Mexikóig – szinte az egész világot bejárta. A mi személyes kedvencünk az ugyancsak csodálatos színvilágú, Wes Anderson-i magaslatokba törő „Generation” képsorozat, ahol a jelmezekért Barbora Kubi felelt. Ha nem is tartjuk magunkat vérbeli divatőrültnek, inspiráció gyanánt akkor is érdemes követnünk a tervező Instagram oldalát.

Chmela design studio

A Chmela design stúdiót egy testvérpáros, David és Peter Chmela alapították. A főleg arculattervezéssel foglalkozó vállalkozás  – legnagyobb meglepetésünkre  –  nem a szlovák fővárosban, hanem egy 900 lelkes faluban, Sárosfán (Blatná na Ostrove – a szerk.) működik. A srácok elég komoly portfóliót hoztak össze az elmúlt évek során. 2016 és 2018 között ők tervezték a NEXT Festival arculatát: 2016-ban és 2017-ben a fekete-fehér kontrasztjára építettek, majd 2018-ban a fesztivál művészeti vezetőjének kérésére kiszínesedett a paletta.

Persze a kísérleti zenei programsorozat szellemiségéhez igazodva a tervezők is kitettek magukért, és mindegyik alkalommal sajátosan egyedi arculattal álltak elő. Első alkalommal egy dinamikusan változó logót terveztek (az online felületeken interaktív tipóval), majd a bináris számrendszerből merítettek ihletet.

2018-ban pedig egy furcsa, veszélyesnek tűnő gyümölcs-objektum kelt életre a fesztivált hirdető különféle felületeken – utóbbi kapcsán a pozsonyi születésű képzőművésszel, Cséfalvay Andrással működtek együtt.

NEXT Festival, 2018

A különféle arculati megkeresések mellett weboldalak tervezésével is foglalkoznak: többek között a szlovák divatfotós, Jakub Gulyás és a Londonban élő ételfotós, Vladimir Studenic website-ját is a Chmela design stúdió készítette. A testvérpártól a mi személyes kedvencünk az az identity, amit a fiúk a POSVANCZ családi vállalkozás számára készítettek: onnan is leginkább a perforált névjegykártya ragadta meg a figyelmünket, ami igencsak hasznos lehet abban az esetben, ha a partner elfelejtette magával hozni, vagy épp kifogyott a saját névjegykártyájából.

És bár a srácok a „szépség” és „egyszerűség” fogalmakat tűzték a zászlajukra, mi úgy látjuk, hogy ezek mellett harmadikként a „játékosság” is kitűnően megférne.

The Kit for an Urban Kid

A fiatal formatervező, Mária Fialková egy eperjesi lakótelepen nőtt fel. Kisgyerekként a panelház szűkösségéből kiszabadulva a barátaival együtt a környező játszótereken töltötte a szünidő nagy részét. Ez jelentette számára az elsődleges inspirációs forrást, mikor elkészítette a The Kit for An Urban Kid csomagot.

A hatévesnél idősebb gyerekek számára tervezett kedves és minimál szett a négy évszaknak megfelelően kínál lehetőséget a kreatív időtöltésre. A csomag segítségével tavasszal az ültetésbe kóstolhatnak bele a gyerkőcök, nyáron nyomozósdit játszhatnak, és felfedezhetik a környezet apró kincset, ősszel saját gyógynövény gyűjteményüket készíthetik el, télen pedig madáretetőt barkácsolhatnak.

A designer a lehető legegyszerűbb segédeszközöket adja a kicsik kezébe: többek között nagyítót, ugrálókötelet, színes krétát. Mária elmondása szerint azért is érezte időszerűnek a csomag megalkotását, mert úgy látta, a gyerekek manapság egyre kevesebb időt töltenek a szabadban – a The Kit for An Urban Kid éppen abban segíthet nekik, hogy megtalálják ismét a szépet anékül, hogy extra vagy túlgondolt játékokat kellene kézbe venniük. 2019-ben a formatervező ezzel a munkával elnyerte a szlovák formatervezési díjat (Národná cena za dizajn), diák kategóriában.

Matej Vojtuš

Az 1991-es születésű Matej Vojtuš a prágai UMPRUM (Iparművészeti Főiskola – a szerk.) tanulója, de már számtalan területen bizonyított, legalábbis, ami az arculat- és betűtervezést illeti. 2017-ben ő tervezte a pozsonyi könyvfesztivál (BRaK – Bratislavský knižný festivala szerk.) arculatát, amely egy évvel később elhozta neki a 2. helyezést a szlovák formatervezési díj versenyben, vizuális kommunikáció kategóriában. Ezt az arculatot mi is nagyon szeretjük: friss, illusztratív és mellőzi mindazokat a kliséket, amiket az efféle kulturális programok kapcsán (sajnos) megszokhattunk. A könyvet, mint kézenfekvőnek tűnő tárgyat nem jeleníti meg, még csak utalást sem tesz rá, azaz mégis: ez a mozaikszerű, különféle amorf és geometrikus elemekre épülő színes világ egy 1920-ban megjelent, art deco díszítőelemeket felvonultató kiadvány előtt tiszteleg.

Matej Vojtuš nevéhez számos betűkészlet megalkotása is fűződik, ő tervezte a „Zaum”, a „Kultivar” vagy a „Deto Grotesk” betűtípusokat is, emellett pedig grafikus társával, Jozef Ondríkkal közösen jegyzik a „Regular Lines” név alatt futó tipókat is. Azt, hogy mennyi minden rejlik még a fiatal grafikus tarsolyában, arról a Tumblr oldala tesz tanúbizonyságot.


Kéthetente jelentkező sorozatunkban olyan cseh, szlovák és lengyel márkákat, design szpotokat mutatunk be, akiket érdemesnek tartunk arra, hogy felkerüljenek mentális design térképünkre. Kedvcsináló guide azoknak, akik a szokásos turisztikai látványosságokon túl másra is kíváncsiak.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük