fbpx
Nyomj Entert

ImagiLabs | A lányok is lehetnek „kockák”

A fiúk minden bizonnyal a videó- és a számítógépes játékok miatt kezdenek el érdeklődni a programozás iránt. Mivel a lányok ezekre kevésbé fogékonyak, kicsit kívül maradnak ezen a pályán. Ezt szeretné korrigálni az ImagiLabs – mobilon programozható, klassz kütyüket fejlesztenek, amelyekkel a pályaválasztás előtt álló tinilányok számára szeretnék vonzóbbá tenni az informatikát. Pálfi Dórával, az ImagiLabs Svédországban élő alapítójával beszélgettünk.

Bár Dóra eleinte agykutatónak készült, az ELTE nyári kutatólaborjában rájött, inkább a programozás, illetve az adatelemzés az, ami igazán érdekli. Úgy érezte, ezen a területen sokkal kézzelfoghatóbb, gyakorlatban is hasznos tudást szerezhet. Rövid időn belül aztán a New York-i Egyetem Abu-Dzabiban található kampuszán találta magát ösztöndíjas hallgatóként. 

Azt, hogy milyen kevés a hozzá hasonló programozólány, már az egyetemen megtapasztalta, így el is kezdett foglalkozni azzal a kérdéssel, hogyan lehetne több lányt, illetve nőt bevonni a természettudomány és a technológia világába.

„Egyetemi kutatásom során rájöttem, hogy hiába vannak projektek, amelyek megmutatják a lányoknak, miért érdekes a programozás, ezeknek nincs hosszútávú hatásuk. A fiúismerőseim általában sokat játszottak különböző videojátékokkal, mielőtt ezt a pályát választották, a lányok esetében azonban nem volt olyasmi, ami megszólította volna őket. Így jött az ötlet, hogy kellene valami, ami beleillik a lányok életébe” – mondta el Dóra. 

Az elmúlt években Dóra sokat kutatott a témában, így arról is megbizonyosodott, hogy a lányok élvezik a közösségben programozást, fogékonyak a kézzelfoghatóbb, formatervezett kütyükre, amelyeket kódolással személyre lehet szabni. Erre alapozva Dóra a villamosmérnök Beatrice Ionascuval és a szoftverfejlesztő Paula Dozsával megalapította az ImagiLabs-et, majd létrehozták az ImagiCharmot.

„A cél az volt, hogy olyan dologgal kössük össze a programozást, amiben kiteljesedhet a lányok kreativitása.”

Imagigirls – az állandó fókuszcsoport

Tinilányoknak terveznek divatos kütyüket, közben már nem tinik. Arra a kérdésünkre, honnan inspirálódnak, Dóra elmondta, az egész projekt a tinédzserekkel való együttműködéssel kezdődött. „Az egyetemi kutatóprojektemben 40 lány vett részt, akikkel együtt ötleteltünk, milyen olyan terméket használnának szívesen, amivel akár programozni is tanulhatnának. A későbbiekben, az ImagiLabs keretei között pedig már egy hivatalos fókuszcsoportot is összehoztunk: ők az Imagigirls. Tíz 12-16 éves lányt válogattunk össze a célzott korosztályból, akik a mai napig segítenek kitalálni, milyen termékekre harapnának. Van közöttük olyan, aki a Snapchat-hirdetésünkre jelentkezett, illetve olyan is, aki a Svédországban kötelező általános iskolai gyakorlat után maradt velünk, sőt, valakinek az anyukája írt nekùnk, hogy beajánlja a lányát.” – mondta el Dóra. Jelenleg főleg online kommunikálnak az Instagram- és Discord-csoportjaikban. Dóráék itt kérik ki a véleményüket a legfontosabb kérdésekben, illetve az Imagigirlsből többen aktívan hozzájárulnak a tananyagfejlesztésekhez is. Számos ImagiLabs YouTube-videót a lányok maguk készítettek.

Közösséget is építenek

Az ImagiLabs okostelefonos applikációja közösségi platformként is működik – a felhasználók megoszthatják barátnőikkel, mit alkottak. Az alkalmazást kiegészítve Dóráék létrehoztak egy programozható eszközt, az ImagiCharmot is, ami megjeleníti a kódot, ezáltal élvezhetővé, ha úgy tetszik, láthatóvá válik a programozás – különböző mintákat, villogó üzeneteket kódolhatnak a LED-lámpás termékre. A megélt sikerélmény további motivációt nyújthat a lányok számára a digitális világgal való ismerkedésben. 

A kifejezetten ergonomikus kis kütyüt Dóra egykori gimis osztálytársa, Brezovcsik Máté designer tervezte. „Az ImagiCharm és az applikáció számos finomításon ment keresztül, mire elérte mai formáját, ebben a folyamatban pedig az ImagiGirlsök véleménye, illetve üzleti prioritásai is helyet kaptak” – jegyezte meg Dóra. 

Az ImagiLabs csapata nem csak egy mutatós terméket alkotott; az előfizetéses tartalmak segítségével a felhasználók komolyabb technológiai tudásra is szert tehetnek. És hogyan lehet csatlakozni hozzájuk?

„Több belépési lehetőség is van, a legegyszerűbb talán az alkalmazás letöltése, illetve emellett a közösségi oldalaink, különösen az Instagram-profilunk követését szoktam javasolni. Vannak olyanok, akik már határozottan tudják, hogy szeretnének játékosan programozni tanulni, így egyből megrendelik az ImagiCharm-ot, és persze vannak óvatosabb, egyelőre ismerkedő felhasználóink is. Az alkalmazáson keresztül mindenesetre elérhető az online közösségünk, felhasználóinknak online workshopokat is szoktunk szervezni.”

Az ImagiCharm magyar viszonylatban nem olcsó, a kezdőcsomag ára 30 ezer forint, ezért az összegért azonban hat hónapnyi tananyagot is adnak, amivel a Python programnyelvet lehet elsajátítani. Közben pedig azokra is gondoltak, akik nem tudják megvásárolni az eszközt: az ingyenesen letölthető telefonos alkalmazás enélkül is használható, így tulajdonképpen bárki a közösség része lehet, akinek a családjában van okostelefon.

Már az Apple is felfigyelt a projektre

A Kickstarteren korábban hatszázan támogatták az ImagiLabs-projektet, ezzel közel 18 millió forintnak megfelelő koronát gyűjtöttek. Nem sokkal később ez a támogatás további 55 millió forintnyi összeggel bővült, amelyet különböző angyalbefektetőktől kaptak. Sőt, az Ericsson, az ­Apple és a Google is segítette őket. Két hetet töltöttek például Kaliforniában, ahol női vállalkozókként az Apple szakemberei mentorálták őket. 

Az ImagiLabs csapata 2020-ban az árbevételt 120 millió forintra szeretné növelni. Dórát nemrégiben az RTL Klub televíziós csatorna Cápák között című műsorában is láthattuk, ahol Balogh Pétert és Tomán Szabinát is sikerült megnyerni magának – fejenként 10 millió forinttal szálltak be, 4-4 százalékos tulajdonrészért.

„A befektetőink között több tech-startup alapító van, ők a konkrét fejlesztésben is tudnak segíteni. Emellett néhányan maguk is tinédzserlányok szülei, így reprezentálják a szülői perspektívát az üzleti döntések meghozatalakor.”

Egyre több felhasználójuk van

Eddig közel hétszáz ImagiCharmot adtak el. Az ImagiLabs iOS alkalmazását – a május elsejei hivatalos indítása óta – pedig több mint hétszázan töltötték le. Az Androidos app egyelőre privát bétaverzióban érhető el, kizárólag az ImagiCharm tulajdonosok számára, néhány héten belül azonban ez is bárki számára hozzáférhető lesz. A legtöbb felhasználójuk Svédországban és az Egyesült Államokban található.

„Az egész élményt és az alkalmazást igyekeztünk úgy kialakítani, hogy rendkívül vizuális legyen, ne kelljen sokat olvasni. Az appban megjelenő szöveg viszont angolul van, ami így, az első években limitálja a piaci terjeszkedési lehetőségeinket, de a jövőben tervezzük más nyelveken is biztosítani a tananyagot. Ennek ellenére vannak magyarországi vásárlóink is. Azt remélem, hogy a termékünk akár motivációs erővel is bírhat, hogy a felhasználók folyamatosan fejlesszék angol tudásukat is” – mondta el a jelenleg Stockholmban élő Dóra

ImagiLabs | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük