fbpx
Nyomj Entert

Intuitív és futurisztikus | Farkas Júlia kisfilmje az Adult Swim Smalls számára

Furcsa figurák karakteres, vizuális őrülete intuitív, szürreális narratívában elmesélve: valahogy így foglalható össze annak az animációnak a világa, melyet Farkas Júlia első magyar alkotóként készített az Adult Swim Smalls sorozatába.

Az Adult Swim merész mozgóképes tartalmairól ismert, hozzájuk fűződnek például a nagy sikerű Robot Chicken és Rick and Morty sorozatok is. Emellett fiatal alkotóknak is lehetőséget biztosítanak a kibontakozásra: különböző animációs alkotókat kérnek fel kisfilmek, ID-szpotok vagy promók gyártására. Az Adult Swim Smalls 2018-ban indult el, ennek keretében szerte a világból érkező fiatal rendezők készíthetnek kisfilmet teljesen szabad kezet kapva – a mozgókép- és televízióiparban különösen nagy dolog, hogy a megrendelő nem szól bele az alkotói folyamatba, csak a pénzbeli keretet adja hozzá.

Farkas Júliát az Adult Swim csapata még 2019 tavaszán kereste meg. „Nagyon izgatott lettem, mert már ismertem a csatornát és mindig is éreztem velük a párhuzamot” – mondta el Juli.

Juli először egy sci-fi hangulatú minisorozat ötletét mutatta meg nekik, de a keret végül egy kisfilmre volt elég, ami a Big Crunch elnevezést kapta. A kétperces film teljesen spontán, szabad asszociációs vizuális őrület, melyben a különböző szituációkat az átalakuló figurák kötik össze egyetlen folyamatos jelenetté. A futurisztikus, szürreális képekhez különös, sötét hangi világ társul. „Már az ötletelés fázisában tudtam, hogy olyan filmet szeretnék, aminek nincs klasszikus narratívája, inkább a fizika és vizuális furcsaságok érdekeltek” – emelte ki Juli.

„Mivel alapvetően intuitív alkotó vagyok, azt gondoltam, hogy erre kell hagyatkoznom; ez engedte a filmbéli furcsa világot felépíteni, ez adott egyfajta univerzális következetességet. A hangdizájnban határozott elképzelésem volt, néhány helyen sikerült is a megfelelő hangot megtalálnom, de ez inkább csak játék volt számomra” – tette hozzá.

Az alkotó így foglalja össze a Big Crunch koncepcióját:

„Az Univerzum állandó mozgásban van: ez a furcsa és szürreális elmélet az alapja ennek a miniprojektnek. A világegyetem tágulása nem tarthat örökké, eljön egy pillanat, amikor irányt vált, visszahúzódik és a Nagy Bumm megfordítva ismétlődik meg: a gigantikus tömeg szingularitássá fog összeomlani. A Big Crunch teljesen spontán, szabad asszociatív vizuális gondolatfolyamat – folyamatosan a jelenbe olvasztom a különféle helyzeteket. Bizonyos elméletek szerint ez már számtalanszor előfordult a múltban, Nagy Bummunkat csak egy korábbi Univerzum megsemmisítése tette lehetővé.”

Juli jövőbeli céljai közé tartozik, hogy a kisfilm különböző fesztiválok repertoárjában is szerepeljen, így most annak utóéletére fordítja a hangsúlyt. Addig is merüljetek el ti is a Big Crunch furcsa világában!

Animáció: Farkas Júlia
Sound design: Lukács Péter Benjámin

Adult Swim Smalls | Web
Farkas Júlia | Instagram


Farkas Júlia furcsa lényei #stayhomecreative sorozatunkban is felbukkantak már, ahol a budapesti Szent István teret vették birtokba.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük