fbpx
Nyomj Entert

Iszlám Vallási és Kulturális Központ | Ljubljana, Szlovénia

Szlovénia első mecsetje nem csak a helyi iszlám közösség életét lendíti fel – Ljubljana belvárosának szélén egy olyan negyedben épült, amelyre ráfért a vérfrissítés. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk keretében először a Fenntartható közösségek-projekteket mutatjuk be nektek, melyek közé az idén átadott Iszlám Vallási és Kulturális Központ is bekerült.

A Fenntartható közösségek kategóriája a különféle közösségek számára épült, fenntartható építészeti megoldásokat felvonultató példákat fogja össze. A PACE-projekt országaiban sok hasonló társadalmi, városépítészeti jelenséggel találkozhatunk, a bemutatott kezdeményezések pedig sokszínű választ nyújtanak az azonos problémákra. Az effajta építészet alapja a szolidáris megközelítés, a közösség valós lehetőségeinek és igényeinek pontos megismerése. A példák többségében a tervezés alulról induló kezdeményezésre, a használók bevonásával alakult ki, a közösség életéből szorosan következik, épp ezért hosszú távon otthona tud lenni egy-egy csoportnak a kialakult építészeti mű.

Nemcsak a szlovén, hanem az egész régió iszlám közösségének meghatározó helyszíne is lehet a Ljubljanában felépült Iszlám Vallási és Kulturális Központ (IRCC). A 2020-ban átadott komplexumot a helyi bevk perović arhitekti építésziroda tervezte. A projekt léptékét jól szemlélteti, hogy a tervezési fázis hat, a kivitelezési pedig három évig tartott. Az IRCC szinte egy negyedként működik: főterén egy mecset áll (az országban az első), körülötte pedig különböző, a közösségi és kulturális élet fellendítését elősegítő, önálló épületet találunk. Akad köztük egyházi iskola, park, étterem, melyekhez kulturális terek, irodák, sőt, még edzőterem is csatlakoznak.

Az Iszlám Kulturális Központ épülete a város elhanyagolt rozsdaövezetét vonja be a város kulturális vérkeringésébe, egyúttal egy helyi közösség számára használható, hiánypótló közösségi teret hoz létre. Léptékével ügyesen egyensúlyoz a környező területek kisebb-nagyobb épületei között, rafináltan és nagyon mai módon ötvözi az iszlám kultúra és a helyi építészet hagyományait. 

Bartha András Márk, DLA építész és egyetemi adjunktus

A mecset bejárata a főtér felé nyílik, egész homlokzatát a nyitottság jellemzi: nagyobb vallásos események esetén a tér irányába megnyitható, így kiterjesztve az imádság helyét. Az épületet különösen izgalmassá teszi, hogy nem követi a hagyományos mecsetek tömegformálását, új módon közelít a tradícióhoz. A homlokzatot fehér acélháló borítja, mögötte az alsó szintet fehér beton, a felsőt üveg fedi – utóbbinak köszönhetően az egész imatér természetes fényben úszik. A dobozra emlékeztető épület közepén található kupola nem fedi az épületet, hanem lebeg a belső térben, ugyanakkor a hagyományos mecsetek példáját követve ez is kék színű textilből készült.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük