fbpx
Nyomj Entert

Kelet-Európa legizgalmasabb pályaudvarai | TOP 5

Kelet-Európában sajátos státusznak örvendhetnek a vasútállomások: a történelmi épületek felújítását a modern építészet elvei szerint végezték el kontinensszerte. Válogatás a régió pályaudvaraiból, amelyekről nem csak elindulni, hanem azokba megérkezni is csodálatos.

Čelákovicei vasútállomás | Csehország

Csehország egyik legizgalmasabb vasútállomását a cseh studio 519 formatervező stúdió újította fel. A rekonstrukció legérdekesebb eleme az emelvényeken lévő fasor, melyben a fák törzsét a teherhordó oszlopok, koronáját a tető burkolatának geometrikus elemei határozzák meg, a fák alatti székek pedig a falusi terek padjait idézik meg. Az állomáshoz tartozik még a környéken található automatizált kerékpártároló-torony is, ami összhangban van az épülettel.


Łódź Fabryczna vasútállomás | Lengyelország

A 2016-ban megújult Łódź Fabryczna Lengyelország legmodernebb vasútállomása. Az újjáépült állomás fölé üvegezett tetőt emeltek, ami lehetővé teszi, hogy a legalsóbb szintekre is természetes napfény jusson. Az üvegtető legalább tízezer üveg- és fémpanelből áll, amik megtörik a napfényt, ezzel sajátos környezetet biztosítva a várakozóknak. A vasútállomás kapcsán olykor a hagyomány és a modernitás házasságáról is beszélnek, hiszen a sétány falai a Łódź Fabryczna vasútállomás építészetét idézik meg.


Vilkaviškis buszpályaudvar | Litvánia

Vilkaviškis egy litván kisváros, amelyből a szociális ellátás elégtelensége és a szolgáltatások hiánya miatt egyre többen költöztek más városokba. A vasúti épület kivételes építészeti megoldása lehetővé tette a szolgáltatások, a kisvállalkozások és a kereskedelmi tevékenységek összpontosítását, ezzel is segítve az önkormányzatot az üzleti és a társadalmi élet fellendítésében. A pályaudvart körülvevő zöldövezet hangsúlyos volt a tervezés szempontjából, hiszen a telken növekvő fák beépülnek az épület szerkezetébe, így az állomás és a környezete szimbiózisba lépnek egymással.


Ivanovo vasútállomás | Oroszország

Oroszország legnagyobb konstruktivista állomását 1933-ban építették meg Vlagyimir Kaverinszki építész tervei alapján. Azóta három rekonstrukción esett át, legutóbb 2020-ban. Ennek eredményeképpen az állomás két ideológiailag ellentétes, de egymást stílusosan kiegészítő művészeti irányzat keverékét képviseli – az avantgárd konstruktivizmus találkozik itt a szovjet modernizmussal. A tavalyi újjáépítési projektet követően az avantgárd állomásépület nemcsak a város infrastruktúrájának vált fontos helyszínévé, hanem a régió kulturális és nyilvános rendezvényeinek is.


Wrocław Główny vasútállomás | Lengyelország

Lengyelország egyik legszebb környéke a wrocławi neogótikus vasútállomás és környezete. Az épületet az 1850-es években Wilhelm Grapow porosz királyi építész tervezte, majd később a huszadik században szecessziós jegyekkel is gazdagodott. Az építészet és a modern technológia együttműködése annak a rekonstrukciós munkának az eredménye, amelyet 2013-ban fejezett be a varsói Grupa 5 Architekci építésziroda. Az állomáson kulturális központ és könyvtár is működik, amik olykor megkönnyítik a várakozási idejét is.

Forrás: Arch Daily, Culture, Czech Design, Ferrovial,
PropertyDesign

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük