fbpx
Nyomj Entert

Izgalmas egyetemi épületek | TOP 5

Az egyetemi kampuszok nemcsak a tudás és tanulás helyszínei: előadótermeik, könyvtáraik, kutatási központjaik építészetileg is izgalmasak lehetnek. Mai válogatásunkban öt izgalmas egyetemi épületet járunk be a kelet-európai régióban.

Jagelló Egyetem | Collegium Maius

Az 1364-ben alapított krakkói Jagelló Egyetem legrégebbi épülete, a Collegium Maius évszázadokon át volt a tudományos kutatás és felfedezés központja. Leghíresebb diákja, majd tanára a neves lengyel csillagász, Kopernikusz volt. A gyönyörű neogótikus épület a 15. században kapta jelenlegi formáját: az épületet egy belső udvar köré szervezték, közepén egy kúttal, körülötte csúcsíves árkádsorral. Barokk stílusú belső terei fa berakásokkal és filigránokkal gazdagon díszítettek.


Tarasz Sevcsenko Kijevi Állami Egyetem | Főépület

A Kijevi Állami Egyetem impozáns főépülete élénk vörös színével tűnik ki a klasszicista építészet remekei közül. Másik érdekessége, hogy két homlokzata van, mivel tervezésekor az építész, Vincent Ivanovich Beretti nem tudta, hogy melyik oldalon lesz majd a főbejárat. Ma a keleti homlokzata a Vologyimirszka utcára, míg a nyugati oldal az egyetem botanikus kertjére nyílik.


Pozsonyi Szlovák Műszaki Egyetem | Élelmiszertechnológiai kar

Szlovákia legrégebbi műszaki egyetemének kampusza változatos, modernista épületekből áll: kedvencünk a vegyi- és élelmiszertechnológiai kar lépcsőzetes, teraszos épülete. A szalagablakok erősen vízszintes irányba tagolják a homlokzatot, az izgalmas architektúra szállodaszerűvé teszi az épületet. Bejáratát egy figyelemre méltó konstruktivista mozaik díszíti.


College of Polytechnics Jihlava | Új előadó

A jihlavai új előadóterem dinamikus, kortárs koncepciója, indusztriális elemei és minimalista stílusa kontrasztban áll a mellette álló klasszicizáló épülettel, mely korábban kommunista bíróság és börtön volt. Az új, háromszáz fős auditórium homlokzatát izgalmas alumíniumelemek teszik különlegessé. Belül rengeteg látszóbeton, indusztriális hangulat, gondosan megtervezett akusztika és világítás teszi egyedivé és rugalmasan használhatóvá a tereket.


Bécsi Közgazdasági Egyetem | Library and Learning Centre

A Bécsi Közgazdasági Egyetem új kampuszának központi épülete a Zaha Hadid által tervezett könyvtár és tudásközpont. Az épületet a sötét-világos kontrasztok és a tér fölé magasodó épületrész teszi messziről felismerhetővé. Belépve úgy érezhetjük, mintha egy óriás űrhajóban lennénk: fehér felületek, áramló terek, spirális lépcső, öt emelet magas átrium és rengeteg üvegfelület fogad.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük