fbpx
Nyomj Entert

Új MOME CAMPUS

Hála az égnek, egyre többször írunk Budapestet érintő érdekes masterplan vagy építészeti tervpályázatokról és fejlesztésekről.
Ennél is jobb, amikor megvalósult projektekről vagy átadókról jelentkezünk, mint ahogy most is; elkészült a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem vadiúj campusa, amelyről – az elmúlt években meglátogatott külföldi egyetemeket és kollégiumokat tekintve – el tudom mondani, hogy nagyon ritka az ilyen minőségű és átgondolt egyetemi fejlesztés.

A MOME Campusa a Zugligeti úton, a Szépilona kocsiszíntől néhány lépésre található, központja a Farkasdy Zoltán által tervezett és fővárosi védettségű MOME MASTER épülete, amely két teljes szinttel (-1. szint és tetőtér beépítés) is bővül a campus-beruházás során. A mesterképzés flexibilis oktatási terein túl itt kapnak helyet az egyetemvezetés, az adminisztráció és az oktatók irodái. A nagylélegzetű, többszintes otthontér az MA hallgatók dedikált tere, amely az egyéni és csoportos tanulást éppúgy képes szolgálni, mint a projekthelyzeteket vagy a rekreációt. 

Az egyetem fejlesztése egyben városépítés is: a beruházás része a campus parkjának teljes megújítása, a kerület csaknem 1,5 hektár, a lakosság számára is nyitott, minőségi közparkkal gazdagodik. A MOME előtti közterületen pedig felújították a járdákat és a zöldfelületeket, valamint új közterületi parkolók is létesültek.

Az átadón sikerült szóra bírnunk Fürjes Balázst is, aki Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkárként vezette a fejlesztési projektet, és az alábbi videóban elmondta, milyen és mekkora feladat volt Magyarország legújabb egyetemi campusának kialakítása:

A campus építésztervezői Reimholz Péter (2009), Csomay Zsófia, Németh Tamás, valamint a 3h Építésziroda és vezetői, Csillag Katalin és Gunther Zsolt. 

Az újjáépített főépület (MOME MASTER) nagyauditóriumában olyan hangrendszer, valamint vetítési lehetőség épült ki, amely akár egy filmbemutatóra is alkalmassá teszi a termet. Bizonyos közösségi terekben a falakat „okos” festék fedi, amelyeket így „white board”-ként, filccel írható táblaként lehet használni. Az épületben több mint 50 db LCD-kijelző és projektor van, amelyek központilag is vezérelhetők. 

Itt – a központi épületben – található a „MOME Szíve” is az egyetem főbejárata és egyben legnagyobb közösségi tere, a campus belső életének középpontja. Az 1500 fő befogadására alkalmas tér kapcsolja össze a különböző oktatási épületeket és a Technológiai parkot. Itt kapott helyet a naponta 400 fő kiszolgálására alkalmas nagy ebédlőtér is.

Gondűző műemléki védettséget élvező klasszicista épületébe reprezentációs funkciók kerültek. Az egyetem prominens vendégeinek rendezett fogadások lebonyolítására és a professzori klub befogadására egyként alkalmassá válik a campus legmagasabb építészeti és belsőépítészeti minőséget képviselő épülete.

campus park összetett tájrendezési program szerint újul meg és számos funkció kiszolgálására lesz alkalmas. Részint a belső terek kinyitását, kibővítését szolgálja, másrészt aktívan részt vesz a campus épületek közötti kapcsolatok megteremtésében. Téralakításával személyes és közösségi helyzeteket egyaránt támogat. Kültéri műtermek, informális konzultációs helyszínek és pihenőfelületek egyaránt találhatók majd a parkban, amely a tanulásnak és a rekreációnak lesz természetes helyszíne.  A campus parkja nemcsak a MOME közösségét szolgálja, hanem nyitva áll a környéken élők számára is. 

Az új campuson megkétszereződött az oktatásban használt műhelyek száma, megháromszorozódott a terek mennyisége, amelyekben az egyetem hallgatói és oktatói mindennapjaikat töltik, megötszöröződött a kiállítóterek területe, amelyek a hallgatók munkáinak nyilvános bemutatását szolgálják, valamint megtízszereződött a kutatásra, innovációra épített tér és ezzel a beépített korszerű technológia mennyisége. 

A környezettudatosságot, a zöldenergia felhasználását szolgálják a Tudásközpont-épület (MOME UP) tetején lévő napelemek, valamint a homlokzat kialakítása is. Utóbbinál a belső héjat alkotó, nagy üvegfelületű nyílászárókat egy külső, kopolitüveg héj fedi, amelynek sávosan elhelyezett, homokfúvott panelei gondoskodnak az épületbe jutó fény szabályozásáról. Ez árnyékoló funkcióval és egyben izgalmas látványelem. Ezzel az eddig csak ipari épületeken alkalmazott megoldást értelmeztek kreatívan újra a tervezők. 

Különleges statikustervezői bravúr az új oktatási épület, a MOME BASE. Az ide belépő számára olyan élményt nyújt, mintha lebegne az épület, rendkívül könnyed, áttetsző, teljesen átlátható. Ennek kulcsa az, hogy a legfelső födém két hatalmas utófeszített monolit vasbeton gerendájára függesztésre fel az alsóbb szintek födémjeit. Ennek eredményeképpen nincsenek oszlopok, pillérek az épület tereiben. A teherbírás érdekében a több mint 2 méter magas gerendák belsejében elhelyezett kábelt a beton megszilárdulása után feszítik meg. Ilyen megoldással Magyarországon még nem épült épület. 

B épület a BA képzés bázisa különböző közösségi és tanulási helyszínekkel, valamint az oktatás tevékenységspecifikus tereivel. A BA hallgatók osztható és folyamatosan újrakonfigurálható otthontere ebben az épületben is kétszintes és komplex funkciókra tervezték, a kis csoportban zajló teammunkától kezdve a formális oktatási helyzeteken át az egyéni tanulásig számos tevékenységet támogat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük