fbpx
Nyomj Entert

MOME Segítő Pakkok | Gondos pakk idősek számára

A letölthető babakelengye után itt a MOME Segítő Pakkok második, ezúttal a 65 év feletti korosztályt célzó csomagja, a Gondos pakk. Mutatjuk!

A MOME Segítő Pakkok kezdeményezésről írtunk már nektek korábban. Lényege olyan digitálisan letölthető fontos információkat, útmutatókat tartalmazó, és kis energiaráfordítással összerakható csomagok létrehozása, amelyekkel mi is könnyedén támogatni tudjuk a környezetünkben élőket, különös tekintettel az otthoni izoláció következtében fellépő nehézségek enyhítésére. A dobozok tartalmának összeállítása, a know-how, az útmutatók mind szakemberek bevonásával történik.

De mit tartalmaz a Gondos Pakk?

A járványhelyzetre való tekintettel, a 65 év feletti korosztály számára különösen fontos, hogy betartsák az izolációra vonatkozó előírásokat. A környezettől való szeparáltság, szeretteinktől és barátainktól való elszakítás sokak számára kihívást jelent; így a doboz tartalma nem csak az egészségmegőrzés, a higiénia és fertőtlenítés köré épül, hanem megtalálhatók benne olyan eszközök vagy útmutatók, amelyek örömet okoznak és valamelyest feledtetik az elszigeteltség okozta nehézségeket.

„A higiénia mellett a bezártság kérdésére is fontos fókuszálni ebben az izolált helyzetben. Azt gondoljuk, a gondoskodás segíthet az egyedüllét és magára maradottság érzésének csökkentésében. Ezért a dobozba egy ajtóra akasztható fertőtlenítő/rendszerező mellett olyan tárgyak elhelyezését is ajánljuk, amelyek hozzájárulhatnak az egészségmegőrzés és a szabadidő eltöltésének különböző módjaihoz” – emelték ki a Gondos Pakk tervezői, Fehér Bori és Gulyás Sára.

A Baba Pakkhoz hasonló módon az új csomag tartalmának összeállításakor is fontos volt, hogy otthon megtalálható, vagy könnyedén beszerezhető tárgyakról, alapanyagokról legyen szó. A Gondos Pakk abból a szempontból kicsit különbözik az előzőtől, hogy a javasolt DIY textilből készíthető fertőtlenítő állomás (amelyhez részletes útmutató is készült) mellett javasolt tárgyak, eszközök köre szabadabban alakítható, így a pakkban helyet kaptak különböző könyvek, sütő-főző magazinok, bevásárló notesz, de javasolt tornagyakorlatok is.

„Azt gondolom, hogy a Segítő Pakkok most az izoláció idején különösen, de az ezt követő időszakban is érvényes kezdeményezések lesznek, akkor is szükség lesz rájuk, hiszen támogatják azt a gondolatot, hogy a társadalmi szolidaritás és az egymás segítésének fontossága egy olyan megközelítés, amit hosszú távon is magunkkal viszünk ebből a pandémiás időszakból” – tette hozzá Bori, a Segítő Pakkok projektvezetője.

Támogassátok ti is a közeletekben tartózkodó idős embereket és látogassatok el a MOME Segítő Pakkok weboldalára, ahonnan könnyedén eléritek a Gondos Pakk tartalmát. Hamarosan a következő pakk is érkezik a felületre, amelynek fókuszában az iskolás korú gyerekek állnak majd.

Amennyiben felkeltette érdeklődéseteket a MOME Segítő Pakkok előző csomagja is, olvassátok el a Baba Pakkról készített cikkünket:

MOME Segítő Pakkok | Letölthető babakelengye

Projektvezető: Fehér Bori
Tervezők, kutatók: Gulyás Sára, Csernák Janka, Szerencsés Rita, Gosztonyi Márton
Grafika: Csernák Janka és Réthi Gábor
Videó: Erdély Jakab
Fotók: MOME Szociális Design Kutatócsoport

MOME Segítő Pakkok | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük