fbpx
Nyomj Entert

Cseh design a Costa Rica-i dzsungelben | Atelier Villa

Nehéz eldönteni, hogy a Formafatal építésziroda által tervezett épület vagy a környezete a szebb. Az erdő közepén megbújó villa messziről egy nagy terasznak tűnik, ahonnan egészen a Csendes-óceánig ellátni.

Ritkán tudjuk valamire egyszerre használni az éteri és a nyers kifejezéseket, de az Atelier Villa-ról mindkettő eszünkbe jutott. A cseh Formafatal építésziroda tervezte épület szinte lebeg a dús, trópusi növényzet közepén, miközben a föld tónusokban játszó textúrái, a beton, az alumínium, a vas, valamint a különböző trópusi fák (teakfa, brazil diófa) nagyon is leföldelik.

Fotók: BoysPlayNice

A villa az Art Villas Resort csoport része, két másik nyaralóval és egy multifunkcionális pavilonnal együtt. A komplexum egészéért a Formafatal építésze, Dagmar Štěpánová felelt. A legutóbbi Atelier Villa, a tulajdonosnak és a családjának készült.

A 26 méter hosszú, téglalap alaprajzú ház egyik fele fantasztikus kilátást nyújt a dzsungelre, és a távolban húzódó óceánra. Másik fele pont az ellenkezője: a monolit, út felé néző fekete homlokzat ablaktalan maradt a privát szféra védelmének érdekében. Azonban – vagy épp ezért – így is nagyon látványos. A fa homlokzatot a shou sugi ban, tradicionális japán égetéses eljárással kezelték, így akár több évtizedre is ellenáll a természet és az idő hatásainak.

A villa térkiosztása is követi azt a minimalista irányt, melyet az alaprajza kijelölt. A konyha, a fürdő és a tároló helyiségek a fekete fal mentén helyezkednek el, hogy meghagyják a nyitott tereket a hálóknak és a nappalinak. Itt szinte megszűnik a határ kint és bent között – olyan érzésünk lehet, mintha egy hatalmas teraszon lennénk. Nem meglepő módon a villához feszített víztükrű medence is tartozik. Azért, hogy a tűző napfényben is lehessen használni, részben tetővel fedték be.

Az enteriőrökben pár kivételtől (a pihenő és az étkezőszékektől) eltekintve, minden berendezés kifejezetten a villába készült. A Formafatal itt helyi kézműves mesterekkel dolgozott együtt, de azért pár nívós cseh design darabot is becsempészett, mint például a Bomma lámpáit.

A Formafatalt vezető Dagmar Štěpánová és csapata annyira beleszeretett a megbízásba, hogy jelenleg saját Costa Rica-i bázisukat tervezik, ami valljuk be, teljesen érthető.

Fotók: BoysPlayNice

Formafatal | Facebook | Instagram

BOYSPLAYNICE | Facebook | Instagram

Art Villas Resort Costa Rica | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük