fbpx
Nyomj Entert

MOME SEGÍTŐ PAKKOK | Letölthető babakelengye

Bárki számára könnyedén összeállítható segítő csomagok, weboldalról letölthető formában. A MOME Innovációs Központ Szociális Design Kutatócsoportja MOME SEGÍTŐ PAKKOK IZOLÁCIÓRA néven olyan digitális platformot hozott létre, amely lehetővé teszi, hogy különböző élethelyzetekhez szükséges alapvető eszközöket, információkat tartalmazó segítő dobozokat rakjunk össze, a környezetünkben élők vagy rászorulók számára. Az elsőként megtervezett segítő doboz a BABA PAKK. Mutatjuk!

Az otthoni izoláció különös nehézséget jelent különböző élethelyzetekben. A MOME SEGÍTŐ PAKKOK olyan fontos információkat tartalmaznak, amelyek a különböző élethelyzetekhez szükséges eszközök fizikai megvalósításához biztosítanak megfelelő útmutatást. A társadalmi szolidaritás jegyében kis energiaráfordítással összerakható pakkok átadásával bárki segítheti a környezetében élőket, illetve olyan személyeket, akiknek kifejezetten szükségük van támogatásra. Ahogy Fehér Bori és Csernák Janka, kutatók is kiemelték:

„A projekt lényege: segítünk, hogy mások segíthessenek.”

Az első BABA PAKK IZOLÁCIÓRA segítő csomag a csecsemőgondozásra fókuszál, amely a MOME EcoLab által fejlesztett Bódva Pakk, és a finn baby box mintájára épül. A projektben részt vevő kutatók szerint a „várandós nők, családok felé irányuló támogatásra ebben az amúgy is bizonytalan időben talán még inkább szükség van. A jelen helyzetben az újszülöttek fogadásának feltételei is akadályokba ütköznek. A BABA PAKK IZOLÁCIÓRA egy olyan csomag, amely az újszülött fogadásához szükséges alapvető eszközöket és információkat tartalmazza, illetve megkönnyíti a szülés utáni első három hónapot.” A pakkok és a bennük található használati útmutatók összeállítása szakemberek bevonásával készülnek; a tárgyak egy része pedig viszonylag könnyen beszerezhető, otthon található alapanyagokból összeállítható és fertőtleníthető.

„A letölthető útmutatók és szabásminták ötlete mögött az a társadalmi kezdeményezés is áll, amit láttunk világszerte, ahogy ebben a mai helyzetben az emberek elkezdtek maszkokat varrni, akár olyanok is, akik korábban ilyet nem tettek soha, vagy ahogy arcpajzsokat kezdtek el nyomtatni 3D nyomtatóval rendelkező önkéntesek. Mi nekik, azoknak az aktív, tenni vágyó egyéneknek és segélyszervezeteknek szeretnénk ezekkel a csomagokkal segítséget nyújtani, akik támogatni szeretnék embertársaikat” – részletezte Bori és Janka.

Ha a ti közeletekben is vannak olyan családok vagy rászorulók, akikről szeretnétek gondoskodni, látogassatok el a MOME SEGÍTŐ PAKKOK weboldalára, ahonnan a csomagok tartalmának és összeállításának leírásait, illetve az otthoni elkészítéshez szükséges útmutatókat könnyedén le tudjátok tölteni. Hamarosan érkezik a felületre a következő Pakk is, amelynek fókuszában a 65+ generáció fog állni.

Projektvezető: Fehér Bori
Kutatók, tervezők: Csernák Janka, Szerencsés Rita, Gosztonyi Márton
Grafika: Réthi Gábor, Petró Panna
Videó, fotók: Huszár Dániel
MOME Innovációs Központ

MOME SEGÍTŐ PAKKOK | Web

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük