fbpx
Nyomj Entert

Haapsalu I Észtország

A Haapsalu kastély Észtország nyugati partszakaszán található, és a 13. század óta volt Ösel–Wiek püspökének székhelye, egészen a 17. századik.

Az utóbbi évtizedekben, mint sok kelet-európai mű- és történelmi emlék erősen romlásnak indult, de mostanra a KAOS Architects tervezésével felújították és jelentős turisztikai vonzerővel rendelkező központtá alakították.

Örök és releváns vita, hogy hogyan fogjunk neki egy helyreállításnak. Korhű állapotokat keressünk, korhű technológiákkal építsünk vissza legjobb tudásunk szerint, vagy vegyük tudomásul, hogy ami elmúlt elmúlt és úgysem tudunk semmit visszaállítani eredetei állapotába, ezért ne is erőlködjünk és dolgozzuk fel ma használható, ma megvalósítható módokon a megmaradt épületrészeket. Aztán persze vannak vegyes meglátások, ahol városképi és szimbolikus okok miatt mondjuk egy korhű homlokzat mögé építenek modern belső tereket. Nincs jó vagy rossz válasz, minden helyszín, város és közösség maga döntheti el, egy-egy esetben melyiket választja és mindegyik koncepciót követően láttunk már jó és rossz megvalósítást is.

Jól láthatóan Észtországban nem akartak korhű helyreállítást, ami egy jól bejárható, használható terekkel teletűzdelt romparkot eredményezett.

A látogatókat egy a falak körül, fölött lebegő sétányon vezetik végig, majd be a belső terekbe.

Az eredeti kő és meszelt falak nagyon jól állnak párban az új fekete fém és betonfelületekkel, amelytől az egész egyszerre kortárs és mégis természetes. Nyilván a létesítmény veszített “középkori” jellegéből, de biztosan nagyon vonzó célpont lesz.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük