fbpx
Nyomj Entert

Kagylóforma és tégla harmóniája | BLAF Architecten

Ez a Gent mellett található épület jó példa a téglaépítészetben rejlő lehetőségek bemutatására. A rendhagyó családi ház terveit a belgiumi BLAF Architecten építész iroda jegyzi.

A gjG névű ház első látásra olyan, mintha erdős környezetben helyezkedne el, pedig valójában közvetlenül egy Gent városába vezető autópálya mellett található egy olyan telken, ami egy 19. század végi kastély kertjének része volt egykor.

A ház kialakításánál az építészek a tégla újrafelhasználásának lehetőségeire és a kagylóforma funkcionalitásának vizsgálatára fektették a hangsúlyt. Az ívelt kagylóforma kiválasztása mögött több indok is rejlik: mivel a ház egy fákkal teli telken helyezkedik el, úgy alakították ki, hogy a környezet adottságaihoz illeszkedjen. A kagylóalak továbbá a ház szerkezeti önállóságát is lehetővé teszi: stabilitását a tartóoszlopoktól, gerendáktól vagy a keresztfaltól függetlenül csupán a külső fal formája teremti meg.

A ház masszív hatást keltő „héja” a belső akusztikai élményt is növeli, miközben időtálló esztétikát kölcsönöz az épületnek. A ház enteriőrjét a magas mennyezet és a tágas, fényes terek jellemzik, amelyekben újra visszaköszön a tégla használata, acél- és fa vázszerkezetek kiegészítésével.

Fotók: Stijn Bollaert

BLAF Architecten | Web | Instagram

Forrás: ArchDaily

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük