fbpx
Nyomj Entert

Kortárs Művészeti Múzeum | Belgrád, Szerbia

Harmadik szakaszához ért PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunk: az utolsó etap során az Emlékezet kategória alá sorolt épületeket mutatjuk be, elsőként a belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum modernista épületét.

Közép- és Kelet-Európa kortárs építészeti projektjei közül eddig két kategória mentén ismerkedhettünk meg épületekkel a PACE Projectnek köszönhetően: az Innováció és a Fenntarthatóság közösségi terei után most az Emlékezet terei következnek. Ide a projekt kurátorai olyan épületeket sorolnak, melyek meglévő épületek, nagy történelmi jelentőséggel bírnak és kortárs szellemben újították fel vagy bővítették ki őket.

A belgrádi Kortárs Művészeti Múzeum Ivanka Raspopović és Ivan Antić tervei alapján épült, akik az épületre 1959-ben kiírt pályázat nyertesi voltak. 1965-ben már a nagyközönség is látogathatta a geometrikus formájú, modernista szellemben épült múzeumot, melyet 1987-ben műemlékké is nyilvánítottak.

2007-re a múzeum azonban látogathatatlan állapotba került és bezárt. Bár a felújítási munkák azonnal elkezdődtek, 2010-re fedezet hiányában abba is maradtak. 2016-ban fogtak újra hozzájuk, ezúttal Dejan Todorović építész alig három hónap alatt elkészült, ugyanakkor zseniális tervei alapján, melyeknek hála 2017 őszén végre újra kinyitott a múzeum.

A Száva és a Duna folyók találkozásánál található múzeum felújítása ikonikussá vált formavilágának teljes tiszteletben tartásával zajlott: ezt részben a műemlékvédelmi hivatal merev szabályrendszere, részben azonban az épület eredeti kialakításának kortárs jellege indokolta. Az átfolyó, természetes fénnyel átjárt belső térben egy kiállítás megszakítás nélkül látogathatók végig. A felújított épület technikailag természetesen egy modern múzeum követelményeihez igazodik, formailag azonban eredeti jellegét megőrizve is kortárssá tudott válni.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük