fbpx
Nyomj Entert

Katyń Múzeum | Varsó, Lengyelország

A varsói Citadella alatt található Katyń Múzeum egy különleges kollaboráció eredménye: koncepcióján művészek, történészek és tájépítészek dolgoztak együtt. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk e heti részében utánajárunk, milyen eredménnyel zajlott ez az együttműködés.

A Katyń Múzeum a területen a szovjet hadsereg által elkövetett tömeggyilkosságok hátterét mutatja be, emléket állítva az elhunytaknak. Mindezt nem egy szokásos kiállítás módján teszi: környezetével együtt szimbolikus teret alkot, ahol valójában nagyobb hangsúly van az emlékezésen, mint a megismerésen.

Az intézmény ezért kapott hideget-meleget: sokan azért kritizálják mint múzeumot, mert nem elég informatív. Az elhunytak hozzátartozói viszont már régóta szerettek volna egy emlékhelyet – ebben a funkcióban sokkal sikeresebbnek mondható a projekt.

A citadella, a táj és az épített elemek nem válnak el egymástól élesen. Valójában már rég a múzeum látogatói vagyunk, mikor még azt hisszük, csak a parkban sétálgatunk. A múzeum belső terébe egy szimbolikus erdőn keresztül vezet az út, innen pedig egy keskeny, épített ösvény visz tovább a lőfegyverárkádok alatt, ahol az áldozatok emléktáblái találhatók.

A Katyń Múzeum az átmenetekre koncentrál: az új épületek vörös betonhomlokzata a régi téglafalak folytatása, az épületek maguk pedig a környezet meghosszabbításai. Egyszerű, szerény architektúrával operálnak kívül-belül, így megfelelő hátteret biztosítanak az elmélyüléshez, a megemlékezéshez.

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük