fbpx
Nyomj Entert

Közparkká alakított lakás egy felhőkarcolóban

A madárcsicsergésen és a kék égen kívül semmi sem hiányzik ebből a parkból, amit egy 50 emeletes felhőkarcoló 27. emeletén, egy 90 négyzetméteres lakásból alakítottak ki, kísérleti jelleggel.

Gyerekkoromban visszatérő szürreális álmom volt egy olyan lakás, ami vízzel van feltöltve. Később a belvárosi garzonunkat alakítgattam minden energiámmal tengerparttá. Olafur Eliasson pár évvel ezelőtti installációja, amikor egy múzeum white cube terét töltötte fel földdel, kövekkel és patakkal, éppen ezért különösen meghatott. Most ebben a kínai lakásban is viszontlátom valahol a gyerekkori álmaimat.

A kínai Hsziamen városában, a különösen sűrűn lakott Xinglin Bay kerületben pár éve privatizálásra került az a kevés park, ami a felhőkarcolók között található, így a kerület lakói azóta nem látogathatják őket szabadon. Erre a helyzetre reagált – de a karantén szituációra is jól rímel – a DEVOLUTION újmédia-művészcsoport kísérleti, szimbolikus projektje, amelyben az egyik 50 emeletes ház 27. emeletén lévő 90 négyzetméteres lakásból alakított ki közparkot.

A posztmodern installáció a nagyvárosok privát és a közterek, valamint a lakók egymás közötti viszonyát vizsgálja. A valós térben üzemelő parkot egy online felület egészíti ki, amin keresztül szintén be lehet csekkolni a lakás-lombok közé.

A projekt csak pár hónapig volt életben, de addig a ház 300 lakója és a környékbeliek is használhatták.

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük