fbpx
Nyomj Entert

Köztéri neonok világítják meg Gdynia modernista épületeit | Traffic Design

Mitől lesz egy hely figyelemfelkeltő vagy éppen felismerhető? Ennek milyen szerepe lehet a városi terek esetében? Az építészetet hogyan lehet a köztéri művészettel társítani? Ilyen és hasonló kérdésekre kereste a választ a lengyel Traffic Design csapata, amikor különböző neoninstallációk elkészítésén és kihelyezésén dolgozott. Az egyedi neonok Gdynia kikötővárosának modernista, szürke épületeit alakítják át és világítják meg. Mutatjuk!

A Traffic Design ember- és városközpontú filozófiáját, valamint multidiszciplináris csapatát már korábban bemutattuk egy gdyniai piactér jelzőtábláit újragondoló projektjük kapcsán. Ezúttal a grafika eszközei mellett a neonok világához is nyúltak.

„Ha jól ki van találva, egy ilyen köztéri elem a helyi közösségben az összetartozás érzetét kelti. Ez történt például egy hal alakú neonnal is, amelyet néhány évvel ezelőtt készítettünk. Az épület lakói annyira megszerették, hogy a neon működési idejének meghosszabbítását is kérték. Kezdtek azonosulni az alkotással és az büszkeséggel töltötte el őket. Más esetekben a neonok a biztonságérzetet növelik, mivel fényt visznek a sötétebb helyekre, valamint növelik a gyalogosforgalmat és élettelivé teszi a köztereket – emelte ki a Traffic Design csapata.

Az Armii Krajowej 25. alatt található köztéri neon a helyi önkormányzattal közösen nyerte el végső megjelenését: az installáció spirálformát alkot, amit a cím rövidítéseként az AK25 felirat egészíti ki. A spirál többféle értelmezési lehetőséget is magában hordoz: hivatkozhat a Fibonacci- vagy aranyspirálra, de akár a világűrt is eszünkbe juttathatja.


Egy másik neoninstalláció két könyvtárépület között, egy átjáróban helyezkedik el, ahol egy lépcsősor felett izzik. A négyzet alakú keretbe foglalt geometrikus neonok a Városi Művészet és Design Biennálé alkalmából készültek a Full Metal Jacket Studio közreműködésével. A neonszerkezet a Wzgórze Świętego Maksymiliana elnevezésű városrész lakóövezetének bejáratát emeli ki, világítása növeli a járókelők biztonságérzetét az esti órákban.


A köztéri neonok nemcsak jelzésértékűek lehetnek, hanem üzenetet is közvetíthetnek. Mivel a járványhelyzet miatt a Függetlenség Napi Felvonulás eseménye elmaradt, a szervezők a Traffic Design csapatát keresték meg, hogy találják ki annak a módját, hogyan lehet mindenki számára hozzáférhető, könnyedén észrevehető és pozitív üzenetet átadni. A Traffic Design ennek hordozófelületeként a belváros forgalmas terén található kórház épületét választotta, amire neonbetűkkel a „Zdrowia przede wszystkim”, vagyis az „Elsősorban egészséget kívánok” feliratot helyezték fel. A kivitelezésben elengedhetetlen volt, hogy a nagy méretű alkotás jól illeszkedjen az épülethez: a Traffic Design egyedi betűformákat tervezett, amelyek jól egészítették ki a hetvenes években épült kórház formavilágát, ritmikusságát.

Traffic Design | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük