fbpx
Nyomj Entert

Magyar csapat nyert a NASA versenyén!

A NASA „Honey, I Shrunk the NASA Payload” fantázianevű kihívásán a hazai Puli Space Technologies űrtechnológiai vállalat győzedelmeskedett.

A NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) áprilisban meghirdetett felhívására szappan nagyságú – legfeljebb 10 x 10 x 5 cm méretű és 0,4 kg tömegű – eszközök terveit kellett benyújtani. A frappáns elnevezésű „Honey, I Shrunk the NASA Payload”, vagyis „Drágám, a NASA műszerei összementek” pályázatra a magyar Puli Space Technologies is benevezett miniatűr, űrkutatást segítő találmányával. A hazai űrtechnológiai vállalat jött, látott és győzött: az erőforrások felderítéséért vívott versenyben ők hozták el az első helyezést és a vele járó 30 ezer dolláros (körülbelül 9 millió forint) fődíjat Puli Lunar Water Snooper nevű eszközükkel.

A napjainkban használt eszközök sokszor nagy méretűek, nehezek, működtetésükhöz pedig igen sok energiára van szükség. Az aprócska eszközök kifejlesztésével kisebb, mozgékonyabb platformokon végezhetünk értékes tudományos kutatásokat. A budapesti székhelyű vállalat 2010-ben alakult, és olyan könnyű, olcsó holdjáró kifejlesztésén dolgozik, amely a szélsőséges holdi környezetben is működőképes tud maradni.

Az egyik legértékesebb holdi erőforrás a hidrogén, ami a jövő küldetéseiben, valamint az állandó emberi jelenlét és holdbázisok biztosításában is kiemelt szerepet játszik. A holdi hidrogénkészletek felfedezése és jellemzése éppen ezért különösen fontos. A Puli Lunar Water Snooper pontosan ezekre a feladatokra készül: azonosítja a hidrogént (így pedig minden hidrogéntartalmú anyagot, például vízjeget), valamint megméri a holdi regolitban található hidrogén mennyiségét és eloszlását. A kis eszköz holdjáróra erősítve pedig még nagyobb terepet képes feltérképezni.

A holdi környezet vizsgálatáért induló verseny első díját a Team Sun Slicer csapata zsebelte be Sun Slicer nevet viselő fejlesztésével. Az innovatív eszközt a kemény holdi környezethez igazodó röntgen-spektrométer és integrált kamera kombinációjaként kell elképzelnünk, amely remekül illeszkedik a kis energiaigényű, kompakt holdjárók fedélzetére, mindemellett a Hold sugárzási környezetét is figyeli, egyfajta prototípusként szolgálva az űrhajósok biztonságáért felelő, helyszíni röntgensugárzás-mérő készülékek számára.

Forrás: csillagaszat.hu

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük