fbpx
Nyomj Entert

Magyar Design 2018

A Magyar Design hét éve az egyik legvonzóbb építőköve a Construma–OtthonDesign kiállításcsokornak: egyszerre a kortárs magyar dizájn „szigete”, a szakma tavaszi találkozóhelye, a fiatal dizájnerek sokszor legelső bemutatkozási platformja, és nem utolsósorban a Construma saját szervezésben megvalósuló egyik legizgalmasabb standja.

A Magyar Design stand mindig igazi látványosság, merész, olykor meghökkentő dizájndarabokkal, esztétikai és ízlésbeli normáinkat feszegető kísérleti alkotásokkal, vagy éppen a „jó dizájn” fogalmát megtestesítő funkcióközpontú tárgyakkal. Az itt kiállított munkák természetesen megvásárolhatók, de a Magyar Design stand sajátossága az, hogy miközben ízlést fejleszt és szemléletet formál, a nagyközönséghez közelebb hozza a nemzetközi trendeket, valamint azokat a globális szinten is felvetődő aktuális kérdéseket, amelyekre a dizájn eszközeivel a magyar tervezők is keresik a válaszokat.

Szőke Gábor Miklós/DANTE HOME kísérleti bútorkollekció

Ilyen például az évek óta jellemző és most már a fogyasztók számára is egyre fontosabbá váló környezetvédelem és fenntarthatóság, melynek eredményeként a természetes anyagok és azok takarékos, megfontolt használata, valamint a hosszú távra történő tervezés, azaz a tartósság egyre gyakrabban állnak a tervezés fókuszában. Az időtálló dizájn gyakran művészi értékű és egyedi, a művészeti alkotás és a sorozatgyártott dizájntárgy közötti határmezsgyén helyezkedik el, képként vagy szoborként is értelmezhető. Egy másik tendencia, hogy az egyre bonyolultabbá és ezért sokszor nyomasztóvá váló világunkra a dizájn párhuzamos univerzumok, „magánmitológiák” megteremtésével reagál. Merész színek és eredeti formák használatával fantázaiadús, ugyanakkor barátságos környezetet hoz létre, amely védelmet, alternatívát nyújthat a kaotikus, zaklatott nagyvárosi létből kivonulni vágyó emberek számára.

A dizájn és az innováció egymástól elválaszthatatlan fogalmak. A Magyar Design standon szereplő tárgyak mindegyike rendelkezik innovációs értékkel. A Lambskin akusztikus fali panelek például természetes alapanyagú gyártási hulladékból, művészi igényességgel készülnek. Glázer Attila fotó-lightboxai olyan műalkotások, amelyek remekül kiegészítik és egyúttal személyessé is teszik a kortárs enteriőröket. A Viaplant burkolatokat a növények szépsége, színei, mintázata és változatossága inspirálta, és a természet hangulatát
varázsolják a belső terekbe.

Ungár Fanni Peak lámpakollekciója

A standon idén is helyet kap egy társalgó–kávézó, ahol a tervezők bútoraival berendezett térben lehetőség nyílik személyes találkozásra a kiállítókkal, illetve szakmai eszmecserére és kapcsolatépítésre is.

A Magyar Design idei kiállítói:  Adamlamp, DANTE HOME, Fészek RészekGlázer AttilaÁgnes HegedűsAndrás KerékgyártóLantos Judit KerámiaLaokoon DesignMEONINMOME – Moholy-Nagy Művészeti EgyetemMark Nagy-MihalyPDSIGNSUFNIApol TemesiFanni UngarViaPlant

OTTHONDesign – Magyar Design kiállítás

2018. április 11-15.

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont – G Pavilon
1101 Budapest, Albertirsai út 10.

Nyitvatartás: 2018. április 11-15.
Szakmai napok: 2018. április 11-13., 9.00-18.00
Közönség napok: 2018. április 14., 9.00-18.00, április 15., 9.00-17.00