fbpx
Nyomj Entert

miito

Ki ne ismerné a problémát, amikor csupán egy csésze teához vagy bögre kávéhoz a vízmelegítőben felforralt vízmennyiség túl sok, így a maradék a mosogatóba öntve végzi. Az így elpazarolt víz és energia egymagunkra nézve ugyan nem sok, de ha számításba vesszük, hogy vízmelegítő szinte minden háztartásban található, a pazarlás mértéke máris nem olyan jelentéktelen. Erre a problémára keresett választ Nils Chudy holland designer, akinek Miito névre keresztelt terméke az idei Hollan Design Héten mutatkozik be. A Miitoval Chudy a vízmelegítők piacát szeretné teljesen újraformálni – mindezt pedig nem a meglévő termék továbbfejlesztésével, hanem egy kényelmesebb alternatíva megalkotásával.

A Miito teljesen egyszerű, letisztult és nem foglal sok helyet. Csupán egy indukciós tálból és egy fém rúdból áll. Ahhoz pedig, hogy éppen a szükséges mennyiségű folyadékot melegítsük fel, nem kell mást tenni, mint a tejet, vizet, levest vagy más folyadékot tartalmazó bögrét, poharat, kis tálat vagy épp kannát az indukciós tálra helyezni és a közepébe állítani a fém rudat. Ennek hatására a tál olyan elektromágneses mezőt hoz létre, ami kizárólag vastartalmú anyagokat melegít fel. Az így felmelegedő fém rúd pedig a hő átadásával közvetlenül forralja fel a folyadékot, így pontosan annyi energiát használva fel, ami a számunkra valóban szükséges folyadék felmelegítéséhez szükséges.

A rúd egyszerű alakja megkönnyíti a tisztítást, minimalizálja a vízkó kialakulásának lehetőségét, a tetején lévő szilikon bevonat pedig biztosítj a felhasználóját arról, hogy a rúd kivételekor nem égeti meg magát. A rudat a tálról való eltávolítássalvagy a forráspont elérésével automatikusan kikapcsol, így On és OFF gombokra sincs szükség.

A termék már elnyerte a  James Dyson Award 2014-et és mind a design, mind  az innováció szempontjából vizsgálva valószínűleg további díjakra is esélyes a közeljövőben.

Miito-by-Nils-Chudy_dezeen_468_4 (1) Miito-by-Nils-Chudy_dezeen_468_5 Miito-by-Nils-Chudy-b_dezeen_468_2-e1413904227588 Miito-by-Nils-Chudy-b_dezeen_468_3-e1413904476191

(source)