fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE I Kiss Dorottya

2018-ban hét fiatal tervező vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amely során megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai terveiket. A pályamunkáikat bemutató Moholy EXTRA kiállítás még egy hétig látható a Zipernowsky Házban. Addig is tudjatok meg még többet az ösztöndíjasokról itt, a HYPEANDHYPEREN. Kiss Dorottya – Moduláris kiállítóstand borászatok, italforgalmazók számára.

Szakmai út

„Formatervezést tanultam a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, amit aztán tárgyalkotás mesterképzéssel folytattam, majd design- és művészetmenedzsmenttel zártam, szintén a MOME falai között. A mesterképzés mellett kezdtem el saját vállalkozásomat, a youHU!-t.

A youHU! használati tárgyak (bútorok, lámpák), kiegészítők tervezése és kivitelezése mellett a gasztro-design speciális irányával is foglalkozik: a minőségi  italfogyasztás és kiegészítők területeivel. Utóbbi kategóriába esik az ExperiBar tárgy-együttes, ami a borkóstolást játékos, közös élménnyé teszi – idén amúgy a BP Pride programsorozaton találkozhattok vele.

A Lampa Magnifico világításnak pedig, amely a diplomamunkám volt, a mai napig sok lehetőséget köszönhetek kiállítások, díjak, együttműködések formájában, legfrissebben a ShadON világítástervező csapatával dolgozhattam együtt.”

Az ösztöndíj

„Azért jelentkeztem a Moholy Formatervezési Ösztöndíjprogramra, mert elsősorban a gasztro-design fókuszomat szerettem volna tovább bővíteni, illetve több borászattól is érkezett problémafelvetés a kóstolók, fesztiválok infrastruktúrája kapcsán, ez az együttállás pedig aztán ki is jelölte a megfelelő témát. Egy új termék fejlesztése nem kis teher, az ösztöndíj nélkül valószínűleg csak később és lassabban sikerült volna a megvalósítás. Fontos tanács, amit nem először kapok: minél hamarabb vidd piacra a terméked!

Úgy gondolom, a megfelelő tervezési, szakmai iránynak már meg kell lennie, amikor valaki jelentkezik az ösztöndíjra, céltalanul nincs értelme. A program során maximum finomhangolás történhet az ösztöndíjas fejében. A céljaim nem változtak a félév során, inkább erősödtek: ha valami hajt belül, bízzak magamban, valósítsam meg, és dobjam piacra. Kritikusok pedig mindig lesznek, ahogy támogatók is!

Elindítani egy új projektet nehéz feladat. Az ösztöndíj által dedikált időt, azaz kellően motiváló határidőt és fedezetet nyerhetnek munkáikhoz a tervezők. Ha ezek a források nem állnak eleve rendelkezésre, az ösztöndíj jó lehetőség akár egy körültekintően megálmodott szerelem-projekt megvalósítására is.”

A pályamunka

Moduláris kiállítóstand borászatok, italforgalmazók számára.

„A magyar borászatok számára a borfesztiválok, -kóstolók és egyéb gasztro-események a versenytársaktól való megkülönböztetés és a professzionális vendéglátás kihívását jelentik, azonban a rendezvények infrastrukturálisan kevéssé teszik lehetővé, hogy a pincészetek megfelelően képviseljék magukat.

Moduláris standunkkal azonban a bortermelők végre a kezükbe vehetik az irányítást: személyre szabott standjukat személyautóval is könnyen szállíthatják, néhány perc alatt installálhatják, még akár egyetlen fős személyzettel is; ugyanakkor nagy gasztronómiai fesztiválokon is kiemelt megjelenést érhetnek el.

Fontos, hogy nem csupán a kisebb cégek igényeit szerettük volna kielégíteni, ezért több stand egymáshoz illesztésével komplex, nagy területen elhelyezkedő standrendszer is felállítható – ezáltal a nagy cégeknek sem kell lemondani a gyorsaság és helytakarékosság előnyeiről. A Moholy EXTRA-n kiállított prototípus az alapmodell, amihez további kiegészítőket tervezünk a cserélhető branding-megoldásoktól, a beépített világításon át, a tovább bővíthető asztalfelületekig. Amikor több száz borászat sorakozik fel egymás mellett egy-egy rendezvényen, az egyediség megőrzése kulcskérdés, ezért a személyre szabás minden lehetőségét szeretnénk megadni a pincészeteknek, legyen szó grafikai, formai vagy funkcionális igényekről.”

 

A Moholy EXTRA kiállítás április 26-ig tekinthető meg a Zipernowsky Házban, hétfőtől péntekig 12.00 és 18.00 között.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük