fbpx
Nyomj Entert

Moholy Formatervezési Ösztöndíj X HYPE I Nagy Ádám

2018-ban hét fiatal tervező vehetett részt a féléves Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjprogramban, amely során megvalósíthatták önállóan kialakított, illetve gyártói együttműködéssel kidolgozott szakmai terveiket. A pályamunkáikat bemutató Moholy EXTRA kiállítás még péntekig látható a Zipernowsky Házban. Addig is tudjatok meg még többet az ösztöndíjasokról itt, a HYPEANDHYPEREN. Nagy ÁdámProject KOOA – polimer cipőkollekció tervezése és gyártási előkészítése

 

Szakmai út

Nagy Ádám vagyok, a MOME-n végeztem formatervezőként 2009-ben. Diplomamunkámat a holland Bata Industrials-nál készítettem, ahol először vehettem rész nagyobb cipőtervezési projektben. Azóta olyan cégeknek lehettem design tanácsadója, mint a Dunlop, a svéd Blaklader, vagy a Bata. Konkrét megrendelések mellett több cipőkoncepciót is terveztem, melyből talán a Sneaker 2030 pályázaton 2. helyezést elért Sync cipőkoncepciót emelném ki, mely a CES expót is megjárta. Tervezői munkásságom kiterjed különböző innovatív eszközök tervezésére is. Formatervezőként legutóbbi sikeremet a WIWE szívdiagnosztikai eszköz társtervezőjeként értem el, amely munkával 2018-ban Magyar Formatervezési Díjat nyertünk Iglói-Nagy Péterrel.”

Az ösztöndíj

„Tervezőként azt tapasztaltam, hogy a termékfejlesztés nem mindegyik szakaszára lehettem 100%-ban hatással. Ugyanakkor én szerettem volna végre egy olyan projektet végigvinni, melyben nem csak a koncepció kialakítását, de az egész gyártás menedzselését saját magam vehetem kézbe. Elsősorban tanulni szerettem volna a programból, valamint kapcsolatba kerülni olyan iparági szakemberekkel, akiket tervezőként jó, ha ismer az ember. Egy valós projekttel a kezemben könnyebben elértem gyárakat, anyaggyártókat és fejlesztőket. Nem titkolt célom volt, hogy kapcsolatokra tegyek szert gyártói, illetve fejlesztői oldalon egyaránt.

A legnagyobb segítséget a pénzdíj mellett talán az jelentette, hogy a vállalt projektre jól meghatározott időkeret állt rendelkezésre, így esély sem volt arra, hogy a munka kifusson a medréből, mivel azt nagyon fegyelmezetten kellett beidőzíteni a rendelkezésre álló 6 hónapra.

A program ideje alatt jelentkezett legnagyobb nehézséget pedig tulajdonképpen magamnak köszönhetem, ugyanis szándékosan irányítottam magam a termékfejlesztés egy olyan szegmensébe, ahol eddig még nem sok tapasztalatom volt. Nagy kihívás volt itthonról távvezérelni egy távol-keleti fejlesztést. Nem volt teljesen zökkenőmentes a folyamat, több iteráció és újrakezdés eredménye lett végül az elkészült munka.

Ez a félév amúgy felfogható egy önismereti kurzusként is. Egy komplett márka alapjait szerettem volna felépíteni, ezért nem csak tervezői, de üzleti szempontból is sok ponton át kellett látnom a projektet. Szabó Barnabás adta talán a legjobb tanácsot, mikor megkért, hogy döntsem el: vállalati birodalmat akarok-e építeni, vagy szeretnék tervező maradni. Én egyelőre az utóbbit választottam (mosolyog).

Mindenképpen ajánlom ezt az ösztöndíjprogramot olyan tervezőknek, akiknek már régóta vagy egy ötletük, amit szeretnének megvalósítani. Nagyon jól tud jönni egy kisebb nyomás az ilyen saját kezdeményezésekhez.”

A pályamunka

Project KOOA – polimer cipőkollekció

„A KOOA egy zárt ciklusú gyártásra optimalizált cipőterv. Ez alapvetően azt jelenti, hogy az anyag és a konstrukció lehetővé teszi, hogy a cipő a használat után egy arra kialakított üzemben 100%-ban újra lehessen hasznosítani, és abból újra cipőt lehessen gyártani. A ciklikus gyártás megoldást nyújthat a cipőipari hulladékok kezelésére és úgy gondolom, a jövőben ez lesz az iparági sztenderd. A terv szerint a cipő egy PlusFoam nevű polimerből készülne, mely jelenleg az egyik legjobb alternatíva a cipőiparban az előszeretettel használt EVA, illetve poliuretán helyettesítésére. A PlusFoam-ra azért esett a választás, mert a cég nem csak az anyag gyártására, de a hulladék begyűjtésére és újrahasznosítására is fel van készülve a világ számos pontján. A cipő, kialakításában ötvözi a sneakerek, illetve a flat cipők vonásait. A formai kialakítást nagyban befolyásolta a célcsoport, illetve a konkurens márkák feltérképezése. Fontos volt továbbá, hogy a termék fogyasztói ára ne haladja meg a 100 Euro-t.”


A Moholy EXTRA kiállítás utoljára ma, április 26-án tekinthető meg a Zipernowsky Házban, ahol azt is megtudhatjuk, mely alkotók nyerték el a 2019. évi Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük