fbpx
Nyomj Entert

Nová Ruda óvoda I Csehország

A Csehország északi részén található Liberec külvárosában álló Nová Ruda óvoda egy életszerű nevelői igényből is táplálkozhatna; minél átláthatóbb egy ilyen intézmény, annál könnyebb dolga lehet a kollégáknak a lurkók szem előtt tartásával. Persze ez sokkal egyszerűbb vázolata a helyzetnek, mint amennyire vicces, ezért maradjunk is egyszerűen a ténynél, hogy ez az óvoda tényleg világosabb, átgondoltabb és nyitottabb az átlagosnál. Üvegszálas műanyag homlokzata majdnem áttetsző, az épületet érő fény (és a gyerekek) örök játszótere, melyben minden szinten más funkciók kaptak helyet. A legalsó szinten alszanak, felette játék és foglalkozások céljára kialakított helyiségek vannak. Feltűnő, hogy nincsenek zárt részek, minden részlet kapcsolódik a külső térhez, vagy belül van összekötve, átriumszerűen.

Az épület két párhuzamos szakaszból áll, melyek között nyitott közösségi tér, terasz található, és amely csatlakozik a külső részen futó folyosókhoz.

Igazán örömteli, hogy a régióban is egyre látványosabb példák mutatják, hogy átgondolt koncepciók szerint fejlesztik az óvodákat, iskolákat és akár egészségügyi intézményeket, hogy ma már nem csak elszigetelt esetekben találkozhatunk ilyen minőségű épületekkel.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük