fbpx
Nyomj Entert

Nyit a Balaton-felvidék legkúlabb helye | Káli Cool Közért bár, Káptalantóti

Már nem csak a népszerű Liliomkert piac miatt érdemes Káptalantótiba látogatnunk: most szombaton nyitja meg kapuit a Közért bár és Csemege presszó, vagyis a Káli Cool Közért bár. Kortárs műalkotások, retró bútorok, kézműves sörök és helyi borok egymásra találása az egykor volt élelmiszerbolt és kocsma falai között, ahol minden egyes négyzetcentiméterre jut valami érdekesség.

Bár a pandémia miatt a főszezon idén másképp dübörög, ez nem jelenti azt, hogy le kellene mondanunk az újdonságokról. A Balaton-felvidék kötelezően ajánlott helyeinek listájára jó, ha már most feltesszük a Káptalantótiban nyíló Káli Cool Közért bárt, amelyet nehéz is lenne egy szóval definiálni: vendéglátó egység, kortárs képzőművészeti és vintage bútorgaléria egyszerre működik a Petőfi Sándor utca 85-87. szám alatt, sőt: apartmant is bérelhetünk.

A kék-fehér-szürke árnyalatokra hangolt épület mediterrán nyugalmat áraszt, az apartmanok az udvarból nyílnak, odabenn pedig itt-ott az eredeti kőfalakat is megcsodálhatjuk.

A kortárs művészeti közegből ismert galerista Faur Zsófi és társa, Szilágyi Pál eredetileg egy másik ingatlant szerettek volna vásárolni a közeli Feketebácson, ám az osztrák tulajdonossal végül nem sikerült dűlőre jutniuk. Káptalantótiban viszont akkor már évek óta eladásra kínálták a régi kocsma és élelmiszerbolt épületét – lecsaptak rá. A meglehetősen romos állapotban lévő ingatlant 2015 őszén vásárolták meg, majd következett az éveken át tartó felújítás, renoválás, átalakítás.

A Közért bár és Csemege presszó feliratok és a kék színű, lámpává alakított falikutak láttán a falubeliek és a településen áthajtók is felkapták a fejüket: a Közért és a Csemege hangsúlyosan fővárosi jelenségként volt értelmezendő, afféle pesti huncutság, vidéken az efféléket egész egyszerűen csak „kisboltnak” nevezték (s nevezik mind a mai napig).[1]

A névválasztás természetesen nem a véletlen műve, és nem csupán a retró életérzés megidézésére apellál: Pali és Zsófi ugyanis kifejezetten a Balatonon nyaraló budapestieket szeretnék megszólítani. „Fél Budapest itt van a Balatonnál, van, aki az egész nyarat itt tölti. Az én ügyfeleim közül is sokan innen dolgoznak, ide beszélik meg a találkozóikat, itt kötnek üzletet. Jó páran a velem szerződött művészek közül is a környéken nyaralnak, alkotnak” ­– meséli Zsófi, mikor arról kérdezzük, honnan jött a vendéglátóhelybe oltott kortárs galéria ötlete.

A fővárosiakon túl az itt élő külföldi ingatlantulajdonosok – leginkább németek, hollandok – érkezésére is számítanak, akiknek ugyan a homlokzaton olvasható feliratok nem sokat mondanak, ám odabenn egész biztosan megtalálják majd a számításukat. A pestieknek ismerősen csengő márkaneveken túl a „kirakatablak” látványa is sejteti: itt bizony nem szokványos vendéglátóhelyről van szó. Kézműves sörök, a Sabar pincészet borai és persze, kávé is akad, de elsősorban nem ez az, ami vonzóvá teszi a helyet.

A falakon többek között Horváth Lóczi Judit, Dobos Tamás, Romvári Márton, Gábor Áron, Lantos Csenge, Forrai Ferenc munkáival találkozhatunk, a vendégteret pedig az AMIKOR Galéria vintage és retró bútorai, lakberendezési tárgyai, festményei és plakátjai töltik be.

A tér hangsúlyos eleme a bádoggal keretezett dombormű, mely bárpultként szolgál, valamint a pult mögötti falon futó gigantikus „Csemege” felirat. Előbbi azért is érdekes, mert az a Mikus Sándor volt az alkotója, aki az egykori Felvonulási téren álló Sztálin szobrot is jegyzi (az apartmanok egyikében egy másik Mikus-szoborral is találkozhatunk). Utóbbit, vagyis a neonfelirat vázát Pali az átalakításra váró nyíregyházi áruház homlokzatáról szerezte.

Egy másik nagy fogás, egyúttal Zsófi egyik nagy kedvence a Németvölgyi úti neobarokk társasház korlátja, amely mellett Psota Irén cigarettázott – Paliék ezt az egyik nagyobb apartman lépcsője mellé tervezték beépíteni, de az idő rövidsége miatt sajnos végül erről le kellett mondaniuk. Az udvaron pihenő egykori csehszlovák vagon is igazi ritkaságnak számít, hiszen ebből a típusú szerelvényből mindössze három darab van az országban: belsejében Paliék egy kis bárt, kerti pihenőt szeretnének majd berendezni.

És hogy kerültek ide az AMIKOR galéria bútorai és egyéb kiegészítői? Zsófi évek óta jó kapcsolatot ápol Molnár Viktorral, az AMIKOR tulajdonosával, aki közel húsz éve kereskedik antik bútorokkal és tárgyakkal: a fővárosi Pozsonyi úton 560 négyzetméteren vonultatják fel a legkülönfélébb kincseket – ebből kaphatunk most egy kis ízelítőt a Káli Cool Közért bár falai között.

Zsófi elmondása szerint a korábban divatos white cube jelenség mára kifulladt: egy potenciális vásárlónak ma már nem elég, ha egy letisztult enteriőrben, fehér fal előtt találkozik a műalkotással. Ahhoz, hogy megjöjjön a kedve a vásárláshoz, meg kell neki mutatni, hogyan nézne ki a kép vagy szobor az ő személyes terében, a lakásában, saját bútorai között. Ezért is tartja jó egymásra találásnak, hogy az AMIKOR beköltözött a kortárs képzőművészeti alkotások közé. Mindezek mellett a kortárs design szerelmesei is örülhetnek: Cakó Kinga, vagyis a CAKÓ ruhadarabjai közül a bárpult közvetlen közelében válogathatnak a betérők.

A Káli Cool Közért bár kavalkádjában mi is elvesztünk, amit egyáltalán nem bánunk. Sőt, mindenkinek csak ajánlani tudjuk, így aki most hétvégén a Balaton-felvidéken jár, semmiképp sem hagyja ki a hivatalos megnyitót.

Fotók: Mohai Balázs

Káli Cool Balaton | Facebook | Instagram


[1] A Közért, vagyis a Községi Élelmiszerkereskedelmi Rt. 1948-ban alakult: feladata a közellátás biztosítása volt, indulásakor 358 budapesti és 31 vidéki bolttal rendelkezett. A Közért vállalat mellett működött a Csemege Kereskedelmi Vállalat, melynek jogelődjét 1952-ben alapították azzal a céllal, hogy példát mutasson a korszerű kereskedelmi módszerek és technika alkalmazásában, s nem utolsó sorban árukínálatban. (Forrás: hvg.hu)

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük