fbpx
Nyomj Entert

Nyitott forráskódú avokádó termesztés

Miklósi Ádám nevéhez számos technológiai innovációra épülő projekt fűződik, mint a Red Dot díjas Slē szánkókoncepció, vagy a Poizo okos fűtőtest, ugyanakkor Ádám tervezett már többek között mozgatható oxigénbárt és vezeték nélküli orvosdiagnosztikai eszközt is. Ezúttal pedig az open design elve mentén megalkotott Avo projektjét fogjuk nektek bemutatni. Nem csak kísérletező kedvűeknek!

Az Avo egy nyitott forráskódú gondolkodásmóddal kifejlesztett lebegő avokádó-termesztő eszköz, amely személyre szabott felhasználói élményt biztosít, és csökkenti a termék ökológiai lábnyomát.

De hogy mi is az előnye a nyitott forráskódú tervezésnek, vagyis az open design szemléletmódnak?

Az open design a tudásmegosztás egy új formája, ahol a felhasználó sok esetben alkotó és gyártó is egyben. Egy open design terméket maga a felhasználó készít el, így a végtermék legtöbbször annak igényei alapján, személyre szabott módon jön létre. A nyitott forráskódú tervezés kulcsszerepet játszik a fenntartható fejlődésben, amelyet az egyre olcsóbban beszerezhető 3D nyomtatóknak, CNC marógépeknek és az egyre több helyen megjelenő FabLab-oknak köszönhetünk. Talán az egyik legfontosabb open design elvet követő kezdeményezés a Distributed Design Market Platform, amiről már írtunk is nektek korábban.

Pontosan hogyan jött létre az Avo?

Aki termesztett már avokádót, biztos ismeri a fogpiszkálós módszert, amikor az avokádó magját négy fogpiszkáló segítségével felfüggesztjük egy pohár tetejére úgy, hogy a mag egyharmada belelóg a vízbe. Ennek a módszernek több hátránya is van: egy idő után a víz kezd elpárologni és az avokádó magja kiszárad.

Így az Avo eszköz tervezésénél a következő szempontokat kellett figyelembe venni:
1. a vízfelszínen marad, annak aktuális szintjétől függetlenül
2. bármilyen méretű avokádómag esetében használható, elmerül a vízbe és a mag ⅔-ad részét a vízfelszín felett tartja
3. egyszerű és gyors módszerrel gyártható

Ezen szempontok figyelembevételével és számos térfogat, súly és méretszámítás után született meg a fánk-formájú, pontosabban tórusz alakú Avo, amely nem csak esztétikus, de működését tekintve kiváló, és nagyon egyszerű módon előállítható egy 3D nyomtató segítségével a legközelebbi FabLab-ban, vagy akár saját otthonunkban. Az Avo ráadasául lebomló PLA anyagból készül.

Az ökológiai lábnyom csökkentése mellett, minden open design termék esetében további célként fogalmazódik meg, hogy minél többen elkészítsék és a visszajelzések alapján a termék tovább fejlődjön. Így, mint megtudtuk, az Avo-t is többen kipróbálták már:

„Számomra rendkívül motiváló, amikor visszajelzést kapok a felhasználóktól, akik elkészítették az Avo-t. Jó látni, hogy sokan kinyomtatták akár a világ másik pontján is, és használják. A közösségi médiában is futottam már bele betaggelt posztba. Az open design lényege a co-creation, emiatt is nagyon örülök, amikor fejlesztési javaslatokat kapok a felhasználóktól”

– mondta el Miklósi Ádám.

Az avokádó nem csak finom, de nagyon dekoratív is, így kiváló dísze lehet a lakásunknak vagy a teraszunknak. Ráadásul az avokádó magja az Avo segítségével nagyon könnyen és gyorsan csíráztatható.

Ha kedvetek támadt kipróbálni az Avo-t, ti is egyszerűen el tudjátok magatoknak készíteni: a gyártáshoz szükséges összes dokumentumot ezen a linken éritek el. Jó avokádó nevelést!

Fotók: Kevin Campean

Miklósi Ádám web | Miklósi Ádám LinkedIN | Miklósi Ádám Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük