fbpx
Nyomj Entert

Otthonülő alkotók | Domased

Egy cseh és szlovák vizuális történetmesélőkből és producerekből álló csoport egy egyszerű, de annál látványosabb ötlettel állt elő idén áprilisban: egy különleges online galériát hoztak létre a Facebookon „Domased” azaz „otthonülő” néven. A Domased galériában kiállított alkotások közül néhánnyal már találkozhattak olvasóink a #stayhomecreative sorozatunk Pozsonyról és Prágáról szóló különkiadásában. Ezúttal arra kértük az alapítókat, hogy meséljenek nekünk egy kicsit erről a merész és humoros közösségről. Interjú!

A Domased áprilisban indult el, amikor még senki sem tudta, hogy mit várhatunk az elkövetkező hónapoktól, és milyen hatással lesz a koronavírus az életünkre. A fő célotok a projekttel az volt, hogy az oldalon keresztül bemutassátok a cseh és szlovák vizuális alkotók munkáit és kreativitását a közönségnek. Volt ezen kívül más tervetek is amikor eldöntöttétek, hogy útjára indítjátok a Domasedet? Mit vártatok a projekttől?

A célunk a Domaseddel egy olyan felület létrehozása volt, ami az adott helyzetben lehetővé teszi a vizuális alkotók számára, hogy a munkáikkal egy kicsit könnyebbé tegyék a mindennapokat nem csak saját maguk, hanem más művészek és általában az emberek számára is. A projekt elején közzétettünk egy nyílt felhívást is, amin keresztül bárki beküldhette az alkotását. Azonban elég hamar nyilvánvalóvá vált, hogy ez hosszú távon nem fenntartható: olyan sokan jelentkeztek a felhívásra, hogy egyszerűen nem maradt helyünk a galériában, ezért ezt le kellett zárnunk, de még így is kapunk rajzokat.

Bianka Török | Instagram
Jindřich Janíček | Instagram

Hány művész jelent meg eddig a Domaseden?

Körülbelül száz.

A Domased kiváló lehetőség a kreatívok számára, hogy megmutassák alkotásaikat a nagyközönségnek. Van tudomásotok olyan hasonló projektekről, kezdeményezésekről Csehországban vagy Szlovákiában, amelyek valamilyen módon a vizuális művészek megsegítésére irányultak a koronavírus járvány alatt?

Vannak olyan galériák, akik kiállítanak online, és néhány iskola is elkezdte online felületeken bemutatni a diákok műveit. A LUSTR nevű cseh illusztrációs fesztivál nyílt pályázatot hirdetett, ahova a jelenlegi helyzettel kapcsolatos illusztrációkat várják, a cseh televízió pedig hat rövidfilmet készített a koronavírusról és a járvány alatti összefogásról. Ezen kívül az alkotók önállóan is elkezdték vizuális formában kommentálni a helyzetet az interneten. 

Bára Růžičková | Instagram
Veronika Pažická | Instagram
Jáchym Štulíř | Instagram
Barbora Kmecová | Instagram

A Domaseden kiállító alkotók közül többen igazi sikersztorinak számítanak: Nikola Logosová nemrég elnyerte a Czech Grand Design díjat, és ott van Martina Pauková is, aki olyan megbízóknak dolgozott már, mint az Apple, a Google vagy a The New York Times. Ti kiket emelnétek még ki az alkotók közül?

Igen, nagyon szerencsések vagyunk, hogy ilyen sok kiváló alkotó csatlakozott hozzánk! Az ismert nevek mellett tehetséges és kevésbé ismert „kezdő” művészeknek és tanulóknak is lehetőséget szerettünk volna adni a bemutatkozásra, és reméljük, hogy sikerült jól ötvöznünk ezt a két irányt. Mindenképpen említésre méltónak tartjuk a Vojta KočíAliona BaranováNoémi ValentínyMájovi studio, és Filip Diviak & Filip Tatýrek által beküldött animációkat (ezek közül néhányat már bemutattunk az olvasóknak egy korábbi cikkünkben – a szerk.). Nagyon szépen kidolgozott és igényes munkáik vannak, szóval szerintünk mindenképpen érdemes megnézni őket! 

Martina Pauková | Instagram
Aliona Baranová | Instagram
Nikola Logosová | Instagram

Mesélnétek egy kicsit a Domased jövőjéről? Mi lesz az oldallal a járvány után? Folytatni fogjátok valamilyen formában? Esetleg vannak más terveitek (kiállítás, aukció, stb.) is? 

Vannak ötleteink és terveink a folytatással kapcsolatban. Mivel az otthonülésre vonatkozó szabályok enyhülnek, lassan befejezzük majd a kiállító tevékenységet. Tervezünk egy kis kinti összejövetelt, ahol bemutatnánk az alkotásokat, és ahol végre találkozhatunk és beszélgethetünk is! Ezen kívül egy kiállításon is dolgozunk, amelyet csehországi és szlovákiai animációs fesztiválokon és design eseményeken szeretnénk bemutatni.

Veronika Zacharová | Behance
Filip Pošivač | Instagram
Marek Pokorný

A Domased alapítói

Michaela Mihályi, rendező (SH_T HAPPENS)

David Štumpf, rendező (SH_T HAPPENS)

Marta Prokopová, rendező (MILA FOG)

Karolína Davidová, producer (Apart)

Kamila Dohnalová, producer (Happy End)

Matej Mihályi, tervezőgrafikus

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük