fbpx
Nyomj Entert

Fortuneswell – Rehab a szigeten

A HYPEANDHYPER történetének nem egy alakja folytatta külföldön karrierjét az utóbbi években, és rájuk többnyire büszkék is vagyunk azóta elért teljesítményeik okán.

Ezt a sort gyarapítja Kendernay Márk is, aki már a kezdetekkor is külföldön tanulta az építész szakmát, a Rick Mather Architectsnél szerzett tapasztalatot, jelenleg pedig a Grimshaw-nál dolgozik, amelynek alapítója amúgy idén Zaha Hadid (2016), Frank Gehry (2000), Norman Foster (1983) és Frank Lloyd Wright (1941) után RIBA Gold Medalt vehet át.

Ami miatt most írunk róla, az egyik iskolai munkája, az Anglia déli végein található Isle of Portland-re tervezett Drogrehabilitációs központjának terve.

A megragadó nevű település – Fortuneswell – a sziget közepén található, nevének első említése pedig 1608-ból származik, eredete ugyanakkor valószínűleg a római időkig nyúlik vissza. A telek, amelyre a terv készült egy a település közepén található üres terület, amely ma parkolóként működik és az itt található számos foghíj egyike. A sebek a II. világháborúban kelezkeztek, amikor az itt üzemelő haditengerészeti támaszpont miatt 48 támadásban 532 bombát dobtak a szigetre, amit követően 304 ház sérült meg és 40 pusztult el teljesen. Nem közvetlenül emiatt, de ez Anglia egyik leghátrányosabb helyzetű kistérsége is, a bányászaton kívüli a klasszikus ipari munkáltatók elhagyták a környéket, majd 1995-ben bezárta helyi létesítményeit a királyi haditengerészet is.

Márk fenti, fekete-fehér fotói ezt a hátrahagyott, ám mégis emlékekben és emberi behatásokban gazdag környezetet dokumentálják. Ezen adottságokból indul ki a projekt központi gondolata is: egy stagnáló, vagy inkább leszakadó közeg, ahol az országban a második legmagasabb a kábítószerrel kapcsolatos halálozások száma, megoldást keres a gyógyulásra és integrálásra.

A koncepció magja az volt, hogy a helység közepébe helyezett intézmény struktúrájában is elősegítse a gyógyulást a bentlakók számára, valamint a település szerekezetében kialakult hiányt is kezelje. Ezen két cél egyidejű megvalósítása olyan kapcsolatokat eredményezhet, amely mindkét közösség működését és fejlődését elősegítheti.

A legtöbb rehablitiációs intézmény alapvetése az elszigetelés, ami rövid távon hatásos módszer lehet amikor valamilyen függést kell felfüggeszteni, ugyanakkor az új irányok kijelölésére és az integrációra már nehezebben ad megfelelő válasz. A központi kérdés tehát az volt, hogy hogyan lehet egyszerre elszigetelni és mégis közel tartani valakiket, és milyen építészeti válaszokat lehetséges erre a kérdésre adni. Milyen formák és átmenetek hozzák létre azt a viszonyrendszert, amiben átjárás alakítható zárt és nyitott között.

 

Márk munkásságáról többet:

markkendernay.com

instagram.com/markkendernay

 

 

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük