fbpx
Nyomj Entert

Hatalmas és páratlan

November 10-én, szombaton nyitja meg kapuit a Mammutban a legújabb és egyben legkülönlegesebb itthoni mászóterem, a Gravity Boulder Bar. A nyitóesemény időpontjára meghirdetett baráti jam-re már az összes hely betelt. Óriási az érdeklődés. Nem is csoda. Bonta Gáspár építésszel beszélgettünk.

Ez az első sziklamászó edzőterem, amit terveztél, ha jól tudom. Hogyan jött a felkérés?

Szatmári Olivér, a projekt kitalálója és ötletgazdája gyerekkori barátom, üzlettársam, az egész az ő fejéből pattant ki. Más helyszíneken, de 2016 vége óta agyalunk egy terem megvalósításán – nagyon hosszú út vezetett idáig.

Miben volt nehezebb vagy könnyebb, mint az eddigi munkáid? Mennyire volt kihívás a számodra?

Teljesen ismeretlen terület az egész, nagyon komplex szemléletet kíván. Az izgalmas térbeli formák mellett a negatív terek aránya (levegősség) és a sportoláshoz szükséges funkcionalitás mellett a közlekedési útvonalak, falról fel-le, menekülési útvonalak stb. egy majdnem őrületig bonyolódó rendszert alkot. Nagy a csapat és mindenki más részterületet lát át – ezek között a mindenkinek jó, működő megoldások megtalálása is nehezebb, mint egy étterem vagy egy lakás esetében.

Mennyire kellett „beletanulnod” a sziklamászásba, illetve beszélgetned mászókkal, mi és hogyan a legoptimálisabb? Mennyire volt ez csapatmunka?

Aktívan űztem régebben a sportot, hat-hét éven át, az alapokkal így képben voltam. Olivérrel együtt az UJJERŐ-ben (ikonikus budai mászóterem és egyesület) kezdtük a mászást, ami azóta sajnos bezárt, ám üzemeltetői szerencsére üzlettársainkká váltak. A csapat szakmai részével nagyon sok és intenzív egyeztetés zajlott, a falépítés nemzetközi szinten már egy iparág, rengeteg impulzus jött a pl. a cseh szakember gárdától, akikkel dolgoztunk. Természetes, hogy a design és a szakmai részek között vannak súrlódások, ahogy a tervezésben általában – de mindenki a legjobb tudását adta bele. Pontosan emiatt merem kijelenteni, hogy szerintem ma Magyarország legprogresszívabb szemléletű terme jött létre.

Mennyi időt vett igénybe a tervezés? Mennyire kaptál szabad kezet? A kivitelezésnél nagyjából minden úgy alakult, ahogy szeretted volna?

2017 közepe óta tervezzük a termet, rengeteg verzióban. A tevékenység minél jobb kiszolgálása érdekében elég kötött volt a folyamat, illetve az építőipar mostani állapota (munkaerőhiány) miatt a kivitelezés egy elég „küzdelmes” folyamat volt, de senki sem gondolta, hogy egyszerű lesz bevásárlóközpontban mászótermet építeni.

Honnan inspirálódtál? A színek, a különleges formák…

Sok terem nyílik a világban, ebben is kialakultak már „nemzetközi trendek”, ezeket az elején természetesen a falak, színek, elrendezés témakörökben egy nagyobb volumenű kutatás eredményeként átnéztük, összegeztük. Ezek után a saját impulzusaink, a játékosság, az arculat – ami Kiss Miklós grafikus/designer barátom munkája – elég meggyőzően egy irányba terelt mindenkit. Természet közeli, nyugtató, játékos hangulatokat szerettünk volna, pár különleges plusszal, amit most nem árulok el, inkább csak élőben legyen látható.

Volt-e, mennyi ideig tartott a tesztidőszak a nyitás előtt? Mik voltak a visszajelzések? Kellett-e még változtatni valamin?

Pár hete zajlik egy zárt tesztidőszak, rengeteg tapasztalattal. Lesznek változások, de ez a dolog experimentális természetéből fakadóan nem váratlan. Mászótermet mindenki látott már a csapatból, nem is egyet – ketten üzemeltettek is, de plázában és ekkora méretben még senki nem csinálta ezt. Bele fogunk jönni, efelől nincs kétségem.

A Gravity Boulder tervezése kapcsán esetleg megjött neked is a kedved a sziklamászáshoz?

Dolgozom rajta, hogy újra formába lendülhessek!

Milyen újabb munkán dolgozol éppen? Tervek?

Rengeteg irányban mozgunk jelenleg, reggeliző, kávézó, étterem, lakások, food court, nyaraló, iroda – jellemzően mind többes számban…

A Gravity Boulder Bar technikai információi:

Helyszín: Mammut 1 üzletház, 4. emelet, Budapest, Lövőház u. 2, 1024
Alapterület: 449m2
Belmagasság: 6,9m
Légtechnika: folyamatosan előkezelt friss levegő befúvás (21 °C)
Extrák: edzőgaléria, szauna, tetőterasz, bár, shop

Mászófal, szivacs:
Kivitelező: Walltech Climbing s.r.o.
Falfelület: 517m2
Falmagasság: max. 4,5m
Szivacs: 30cm PU, PVC burkolattal (kivitelező: gaZmaX s.n.c.)

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük