fbpx
Nyomj Entert

Red Dot díjas a magyar Anaptár

Farkas Anna grafikus különleges  Anaptárja elnyerte a világ egyik legrangosabb dizájnelismerését, a Red Dot díjat kommunikációs dizájn kategóriában. A Red Dot a kiemelkedő dizájn védjegye, amelyet világszerte elismernek. A versenyen évente változó szakértő zsűri válogat három fő kategóriában.

Az Anaptár egy egyedülálló, informatív plakátnaptár, amely szépsége mellett új felfedezésekre csábít. Ez a naptár jóval több mint egy hagyományosan használható kalendárium. A napok felsorolásán túl további információt is hordoz, a Nap és a Hold adatainak újfajta grafikai megjelenítésével megmutatja ezen égitestek mozgását az égbolton, s a radiális elrendezésnek köszönhetően a felhasznált hatalmas adatmennyiséget egy vizuálisan látványos, komplex, ugyanakkor bárki számára könnyen értelmezhető rendszerbe foglalja.

Farkas Anna & Batisz Miklós

Korábban is készültek már körkörös elrendezésű naptárak, de az ilyen módon még soha meg nem jelenített adatvizualizációs módszer szó szerint szemmel láthatóvá teszi a csillagászati összefüggéseket. A Hold keringési pályájának paraméterei és a naptáradatok rendkívüli precizitást igényelő infografikai leképezése, valamint az egyedi grafikai és tipográfiai megoldások izgalmas vizuális élményt nyújtanak a részletekbe bele nem merülő szemlélő számára is.

Farkas Anna tervezőgrafikus 1999-ben alapított saját markát  Anagraphic néven. Többek között készített már formabontó adaptációt Goethe Színtan című művéből, de ugyanúgy nevéhez köthető az alapok kidolgozása a Zeneakadémia nemrég megújult arculatának esetén. Utóbbit szintén Red Dot díjjal jutalmazták 2014-ben. A Starry Light lámpát és a hozzá kapcsolódó grafikai megjelenéseket Batisz Miklós belsőépítésszel közösen tervezte. Az első Anaptárt 2009-ben mutatta be, azóta minden évben új kiadással jelentkezik.


Fotó: Anagraphic / Red Dot