fbpx
Nyomj Entert

Vigyázz, tél, jövünk! | Slē

Az Instagramon indult #weeklydesignchallenge mozgalom közös szkeccseléseiből született szerelemprojekt, a Slē szánkó 2019-ben egészen a Red Dot „Best of the Best” elismerésééig siklott, hogy aztán a rengeteg fejlesztést és kísérletezést követően idén nyáron végre elkészülhessen az első olyan prototípus, amely már csak a tesztelésre vár. Miklósi Ádám designerrel beszélgettünk.

A Slē fejlesztését Ádám 2019 elején kezdte el, és a sors fintora, hogy másodszor is a legmelegebb évszakban dolgozik egy téli szabadidős eszköz tervezésén és megvalósításán. A rétegelt lemezből készült Slē-t gyerekek és felnőttek számára egyaránt ajánlja a fiatal designer. Az eszköz szakít a tradicionális, mindannyiunk fejében élő szánkóról alkotott képpel. Formavilága kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi megjelenés jellemzi.

„A tavalyi Red Dot Díj után elérkezettnek láttam az időt, hogy folytassam a munkát. Számos árajánlatot kértem be gyártásra, de sajnos egy ekkora eszköz esetén a szerszámgyártás elég költséges, és még nem éreztem a formatervet elég kiforrottnak ahhoz, hogy ebbe invesztáljak. Ezért úgy döntöttem, magam készítem el az első hajlított prototípust” – mondta el a designer.

A budapesti FabLabbal Ádám már többször dolgozott, számos esetben segítették a munkáját. „Remek közösség, és ráadásul a szomszéd utcában lakom, szóval adott volt, hogy őket válasszam. Itt minden eszköz és szaktudás rendelkezésre állt a prototípus elkészítéséhez. A szánkó terítéke és az úgynevezett kerf bemarását CNC-maróval végeztük. Ezt követően kezdtem el adott sablonra hajlítani a rétegelt lemezt. Az első két sikertelen próbálkozás és eltört darabok után végül egy gőzborotva segítségével sikerült ezt kiviteleznem” – jegyezte meg Ádám.

A kerf technológia lényege, hogy a hajlítandó anyagból adott szélességű, mélységű és sűrűségű hornyokat marunk, majd ezeket feltöltjük ragasztóval és adott formára hajlítjuk. Nagy előnye, hogy nem igényel speciális eszközöket és elég költséghatékony, hátránya viszont, hogy jelentősen gyengíti az anyagot.

A Slē kivitelezése öt hetet vett igénybe, egyéb munkái mellett Ádám hetente egy-két napot dolgozott rajta. A tervező elmondása szerint már régóta tervezte, hogy nyáron elkészíti a prototípust – egyébként is egyfajta terápiaként tekint a műhelymunkára. A megvásárolható példány valószínűleg a következő télre még nem készül el, adott darabszámmal azonban elindulhat a tesztelés. Ádám ezt követően szeretne előrébb lépni majd a gyártást illetően. Mi pedig várjuk a további fejleményeket!

Miklósi Ádám | Web | Behance | Instagram

FabLab | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük