fbpx
Nyomj Entert

„Reflektálunk a társadalmi nyomásokra” | Lazy Women

Személyes és humoros, de ha kell, akkor kritikus és elemző: a Lazy Women online platform szerzői közel egy éve írnak a munka és a női lét társadalmi-gazdasági összefüggéseiről. Cikkeiket hazai és külföldi alkotók illusztrációi színesítik– ezekből szemlézünk!

Borsi Zsófi, Dudits Luca és Tóth Bori egy évvel ezelőtt indították el a Lazy Women online platformot azzal a céllal, hogy korunk produktivitáshajhászó életmódjának nőket érintő sajátosságairól írjanak.

„Olyan online teret szerettünk volna létrehozni, ami a nőiség megélt élményének minél több különböző perspektívájába nyújt betekintést. Különös hatással volt ránk a Covid-19 pandémia első néhány hónapja alatt átélt bezártság, és az ezzel párhuzamosan az általunk követett sajtótermékek sugallta nyomás, miszerint ezt a meglehetősen nehéz és szokatlan időszakot »hasznosan« és »produktívan« kellene töltenünk: többet kellene edzenünk, egy új képességre kellene szert tennünk és a többi. Ezzel szemben a mi célunk az volt, hogy olyan oldalt hozzunk létre, ami reflektál ezekre a nőket különösen érintő társadalmi nyomásokra” mesélik az alapítók.

Angol nyelvű cikkeikben olvashatunk a kapunyitási pánikról vagy a szexuális felszabadulás és a rasszizmus viszonyáról, de az elemző írások mellett könnyedebb tartalmakat, például könyvajánlókat vagy inspiráló nőkkel készült interjúkat is közölnek a szerzők.

„Ez alatt az időszak alatt ismertünk rá igazán a magánszférában és nyilvánosság előtt végzett munka társadalomban betöltött szerepének különbözőségére. A legtöbbször nők által, otthon végzett láthatatlan munka, mint például a takarítás, gyereknevelés vagy főzés, sokszor említés, elismerés és kompenzáció nélkül marad a mai patriarchális társadalomban. A férfiak főképp a nyilvános szférában végeznek a társadalom által sokkal egyértelműbben elismert munkát, a női szemszögek és a női tevékenységek értéke sokszor háttérbe szorul. Mi hisszük, hogy ezeknek a perspektíváknak a reprezentációja fontos és hasznos a társadalom számára, ezért igyekszünk minél több, különböző témát bemutatni feminista szemszögből.”

Az írásokat találó vizualizációk kísérik. A szerzők tíz-tizenöt illusztrátorral dolgoznak együtt rendszeresen, akik körlevélből értesülnek az éppen elkészült cikkekről, így időkapacitásuk és érdeklődésük függvényében tudnak választani, hogy melyik íráshoz készítenének vizualizációt. Az író és az illusztrátor gyakran közösen dolgozzák ki az illusztráció koncepcióját.

Szabó Izabella (Instagram)

Lazy Women | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük