fbpx
Nyomj Entert

Robot ellenőrzi a maszkviselést

A SoftBank japán robotikai cég termékének legújabb változata az irodai dolgozók maszkviselését ellenőrzi, azokat pedig, akik nem tették fel a védőeszközt, figyelmezteti a használat fontosságára.

A cég még a nyár folyamán fejlesztette ki már meglevő Pepper-robotjának a járványhelyzetre optimalizált változatát: ez egyszerre akár öt ember arcát képes ellenőrizni maszkviselés szempontjából, mindezt pedig úgy végzi, hogy közben semmilyen személyes adatot nem tárol a megfigyelt arcokról. Még az igazán komplex mintával rendelkező maszkokat is felismeri, így nyugodtan hagyatkozhatunk értékítéletére.

Forrás: SoftBank

A robot az arc alsó részét figyeli meg AI-technológia használatával. Ha nem észlel maszkot, piros körrel tudatja ezt a tényt kijelzőjén. A maszk felismerését zöld körrel jelzi és megköszöni viselőjének az odafigyelést.

A japán cég 2014-ben készítette el a Pepper névre hallgató robot alapváltozatát. A 120 centiméter magasságú ügyfélszolgálati robot magyarul beszélő példányai 2018 óta elérhetőek hazánkban is a Netlife Robotics jóvoltából. A kereskedelemben, vendéglátásban, kulturális életben, oktatásban és kutatásban is használható Pepper arcfelismerő és arckövető szoftverrel rendelkezik, az idei év márciusában egy magyar magánklinikán is dolgozott már: kérdőívezéssel segített a koronavírus-fertőzöttek kiszűrésében.

Forrás: Robotlab, SoftBank Robotics

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük