fbpx
Nyomj Entert

Septickij Center | Lviv, Ukrajna

Egész Ukrajnában példaértékű épület az innovatív lvivi Andrij Septickij Oktatási Központ. PACE X HYPEANDHYPER sorozatunk ebben a részében megnézzük, mitől válik szerethetővé a felhasználók számára ez a kortárs épület.

Az Ukrán Katolikus Egyetemhez tartozó Septickij Centert 2017-ben adták át azzal a céllal, hogy széles spektrumú kutatóközpont és könyvtár jöjjön benne létre, illetve hogy helyet biztosítson az egyetem adminisztratív tereinek. A Behnisch Architekten által tervezett épület legfőbb jellegzetessége a nyitottság – az egyetem ezt tartja legfontosabb értékének, a tervezők pedig igyekeztek építészeti nyelvre átfordítani ezt a fogalmat.

Csak egy példa erre, hogy az épület száz százalékig akadálymentesített. Az összes teret igyekeztek rugalmasra tervezni, hogy azok kulturális eseményeknek ugyanúgy helyet adhassanak, mint ahogy a mindennapokban a kutatásnak, tanulásnak, találkozásnak színterei lehetnek.

Ez utóbbiak mindegyikére alkalmas az épület könyvtára, amit nem elavult szellemben hoztak létre, hanem a legjobb kortárs példákat vették ahhoz alapul. Így a könyvtár a kutatás mellett a találkozás tere is, ahol a diákok megvitathatják egymással a tanulmányaikat, inspirálhatják egymást.

Felhívó építészeti ima egy mesterségesen megosztott országban. Fény a tudásért, nyitottság a befogadásért, innováció a haladásért – egymásra építő gesztusok példamutató minőségben.

Schrammmel Zoltán DLA egyetemi adjunktus

PACE X HYPEANDHYPER című sorozatunkban hétről hétre bemutatunk egy-egy munkát a kelet-közép-európai régió kiemelkedő kortárs középületei közül. 

PACE | Web | Facebook

BME Középülettervezési Tanszék | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük