fbpx
Nyomj Entert

Slē, a szánkók szánkója

A Miklósi Ádám által tervezett Slē 2019-ben elnyerte a legrangosabb nemzetközi design díj, a Red Dot „Best of the Best” elismerését, amit idén 4218 pályázóból mindössze 35 alkotónak ítéltek oda. A díjat Ádám októberben vehette át Szingapúrban – catwalk, villódzó fények, hatalmas büszkeség!

A tervezőt még a díjátadó napján kaptuk el a kérdéseinkkel, de a rengeteg elfoglaltsága miatt – teljesen érthetően – csak később tudott rájuk válaszolni, a Slē sikeréről olvasni azonban mindig jó, főleg, hogy mindjárt itt a tél…

Ádám eddig többnyire orvosi és háztartási készülékeket tervezett, ez a mostani szánkó – elmondása szerint – amolyan szerelem-projekt, különösebb megkötések nélkül. „Az Instagramon aktív tagja vagyok a #weeklydesignchallenge mozgalomnak, itt hétről hétre valamilyen témában közösen sketch-elünk – ilyen volt tavaly karácsonykor a szánkó is, amire az első ötleteket rajzoltam. Hamarosan aztán a közösségen belül ez lett a legnépszerűbb, így ennek hatására úgy döntöttem, visszabontom az alapokig, majd felhasználási és gyártási szempontok szerint elkezdem részletesen megtervezni” – mondta el a tervező. ​

A Slē-hez az inspirációt maga az anyagválasztás és a technológia adta. „Az elmúlt egy évben gyakorlatilag a rétegelt lemez korszakomat éltem” – mesélte a tervező. Ez idő alatt Ádám sokat kísérletezett az anyaggal az előállítástól a megmunkálásig. A Slē szempontjából a technológia és a funkció aztán gyökeresen meghatározta a formavilágot, mely szakít a tradicionális-mindannyiunk fejében élő szánkóról alkotott képpel. A rétegelt lemez, mint alapanyag – fizikai tulajdonságainak (kopásállóság, nedvességgel szembeni kiváló tűrőképesség, rugalmasság) köszönhetően – pedig remek választásnak bizonyult a szánkó felhasználási szempontjából.

Ádám a Slē fejlesztését 2019 elején kezdte el. Aki szeretné nyomon követni a tervezési folyamat minden fázisát, a designer Instagram-oldalán ezt megteheti, hiszen Ádám itt gondosan dokumentálta az eszköz fejlődését. „Az alapforma és a döntött ülőlap már az első vázlataimon is felismerhető, a későbbiekben a statika és a súlycsökkentés miatt végeztem formai iterációkat. A legelső koncept még áttörés nélküli hajlított lemez volt, amely egyedi hatást kölcsönzött az eszköznek, viszont robosztus és nehéz végeredményhez vezetett volna” – jegyezte meg Ádám. „A tervezés során egy olyan szánkót szerettem volna készíteni, mely alkalmas gyerekeknek és felnőtteknek is egyaránt. Olyan formavilágot álmodtam meg, amely kellően játékos, ugyanakkor egy skandináv bútorhoz hasonlóan letisztult és minőségi megjelenést kölcsönöz felhasználója számára” – tette hozzá.

A különleges szánkó prototípusát a tervező már idén télen szeretné tesztelni. „Szó szerint egy deszka-modellel. Ez a proto még formailag kevesebb rokonságot fog mutatni a tervvel, de alapvetően a siklási felület méretére és az egész szerkezet siklási tulajdonságaira vagyok kíváncsi. Hóesés függvényében a tervek szerint ez a Normafán fog megtörténni” – mondta el mosolyogva Ádám.

Miklósi Ádám már több megkeresést kapott a Slē gyártása kapcsán, és természetesen ő is aktívan keresi a megfelelő partnert, akivel a fejlesztésben és a gyártásban is együtt tud dolgozni. A tervező szeretné, ha 2020-2021 telén már egy pilot program keretén belül tesztelhetné a szánkót.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük