fbpx
Nyomj Entert

Space X | Crew Dragon

Ugyan naponta olvasunk „történelmi jelentőségű” eseményekről, ez a 2020. május 27-i szerdai nap valóban annak ígérkezik. Holnapután este közép-európai idő szerint fél kilenc körül egy Falcon 9 rakéta csúcsán elindul a Nemzetközi Űrállomás felé a SpaceX Crew Dragon nevű űrhajója, fedélzetén két tapasztalt amerikai asztronautával, Bob Behnkennel és Doug Hurley-vel.

Az elmúlt évtizedekben egyáltalán nem nevezhetjük szokatlannak az – alacsony Föld körüli pályára induló – emberes űrutazást, de a mostani repülés jelentősége messze túlmutat a megszokottakon. Ez lesz az első magánvállalat által végrehajtott repülés, és ha tudjuk is, hogy az Egyesült Államokban mit jelent a vállalati szféra innovációja (masszív állami támogatás szabadalmak területén), akkor is hatalmas előrelépés az űrrepülésben az, hogy az űrsikló kiesését követő vákuumot kitöltve, több piaci cég is készen áll a kereskedelmi célú űrrepülésre. Ennek bizonyítéka a szerdai nap és az esemény következménye, hogy a NASA többet nem szorul a szintén állami orosz partnerére, amikor embert akar küldeni az űrbe.

Ennél pedig még távolabbra mutató annak a jelentősége, hogy egyértelműen nem számíthattunk a közeljövőben az űripar forradalmi fejlődésére, amíg annak sorsa kizárólag a mindenkori kormányok (értsd: választói akarat) kezében volt. A piaci alapon működő vállalatok meg fogják találni – sőt valószínűleg egészen pontosan ismerik ezeket már ma is – azokat a hasznot termelő űripari szegmenseket, amelyeknek köszönhetően akár csak a földközeli űr emberes feltárása elindulhat.

Ha hirtelen csak a földrajzi felfedezések korára gondolok, az jut eszembe, hogy az első néhány tengeri út időszakát (néhány évtized) követően milyen forradalmi változás történt a hajózásban, amikor már gazdasági relevanciája is lett a felfedezett területeknek.

Az első űrutazások a versengő civilizációk szimbolikus vetélkedésének terrénumába tartoztak, de ha az űrutazás gazdasági jelentősége és a technológiai képességeink egymásra találnak, semmi sem akadályozza már majd meg az űr feltárásának robbanásszerű megindulását a következő évtizedekben.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük