fbpx
Nyomj Entert

Katie Bouman I Pōwehi

Ha a feministák hősöket keresnek, akkor a múlt elfelejtett és ma ismeretlen női hősei mellett ő legyen az. Katie Bouman 29 éves, és ő találta ki, illetve írta meg, az első fekete lyukról készített fénykép megalkotásához elvezető egyik algoritmust. Nem ő találta a fekete lyukat, nem ő találta ki egyedül, hogyan fotózzák le, nem ő írta az összes kódot, de ez semmit nem von le annak értékéből, hogy 29 éves nőként meghatározó szerepet vállalt ebben a munkában. Ez pedig bőven elég, hogy példakép legyen. Hogy miért pont őt emelték ki abból a számtalan kutatóból, fiatal és idős, férfi és nő közül, azt lehet, sosem tudjuk meg.

Ma, az „iparban” gyártott ál-példaképek világában jó, ha tudjuk mi a valós teljesítmény és mi nem az. Ez pedig nagyon is valós. Azt sem bánom, ha megpróbálja kihasználni a helyzetet, ahogy most oly’ sokan írják ezt az „interneteken”, mert társaival együtt megérdemli a figyelmet, és ha valaki ügyesen használja azt a maga és témája számára; hát legyen. A lényeg a valódi teljesítmény.

Azért is jó ez most, mert ha egy fiatal lány válik az űrkutatók világából példaképpé, az jó apropója a női kérdés értelmes megvitatásának. Számtalan kutató és tudós nő valóban név nélkül maradt a férfiak mellett az elmúlt évtizedekben, és hála az égnek, itt tényleg nem ocsmányságokat skandáló felvonulók próbálják magukra vonni az emberek figyelmét.

Mi ezzel a plakáttal tisztelgünk az éjszakákat átdolgozó nők előtt, legyenek egyszerűen anyukák, tanárok és kutatók, vagy foglalkozzanak bármi mással.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük