fbpx
Nyomj Entert

Stamba Hotel | Tbilisi, Grúzia

A grúz fővárosban butikhotelként született újjá egy, a szovjet érában újságkiadóként működő épület. Az Adjara Group által felkarolt brutalista épület lüktető eleme lett Tbilisi amúgy is vibráló Vera kerületének.

Így is lehet viszonyulni a szovjet építészeti örökséghez: a grúz Adjara Group missziójának tekinti az ország vendéglátásának felvirágoztatását, miközben ugyanekkora hangsúllyal igyekszik megőrizni a helyi kultúra jellegzetességeit.

Fotó: Nick Paniashvili / Adjara Group

A Stamba Hotelt egy 1930-as években épült gyárépületben alakították ki 2018-ban. A brutalista architektúra alapelemeit megőrizték; a betonfalakhoz- és tetőszerkezethez nem nyúltak – a lobby épp ezek miatt nyújt elképesztő látványt. Na, meg a rengeteg növénytől, és a tetőtér üvegaljú medencéje által keltett fénysugaraktól.

Fotó: Nick Paniashvili / Adjara Group

Az alkotók az egész épületben arra törekedtek, hogy minél élettelibb párbeszédet generáljanak a kortárs design és a helyi kultúra, valamint a külföldi vendégek és a tbilisi-i közösség között. Minden szobában grúz művészek alkotásai díszítik a falakat, és az impozáns belmagasságot követő könyvespolcokon grúz művészeti albumok és könyvek sorakoznak.

Fotó: Nick Paniashvili / Adjara Group

A hotel közös terei nyitva állnak a városlakók előtt is, így bárki betérhet a közösségi kertbe, az étterembe, bárba, kávézóba és a belső kerthelységbe is.

Fotó: Nick Paniashvili / Adjara Group

Ami igazán menő a Stamba Hotelben, az mégsem csupán a kifogástalanul megtervezett enteriőr design. Az épület egyik, felújításon kívül esett szárnyát ingyen használhatják műteremnek és kiállítótérnek a helyi művészek.

Fotó: Nick Paniashvili / Adjara Group

Emellett, mivel az Adjara Group a helyi termelés elkötelezett híve, a Stambában kapott helyet az ország első beltéri termelői függőkertje is: 200 négyzetméteren, 7 szinten teremnek itt a különböző zöldségek és gyümölcsök, közel 75%-kal kevesebb víz igénybevételével, mint a hagyományos termesztési metódusok esetében.

Fotó: Nick Paniashvili / Adjara Group

Stamba Hotel Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük