fbpx
Nyomj Entert

The Buda Resort | Luxus a bolygó szívcsakrája felett

Világhírű dán designer álmodott luxushotelt a Visegrádi-hegység – vagy sokak szerint az egész bolygó – szíve fölé, Dobogókőre. Johannes Torpe és csapata is ebből a spirituális gondolatból merített ihletet, és egy szakrális térnek is beillő, a tájba szorosan illeszkedő szállodát tervezett a hegyoldalba. Mutatjuk a csodaszép látványterveket.

A Budapesttől 50 kilométerre fekvő Dobogókőn a 2000-es évek óta áll félbe- és elhagyva egy építkezés. Valószínűleg már mindenki lemondott róla, ám épp még mielőtt a feledésbe merült volna, a Johannes Torpe Studios meglátta benne a lehetőséget, és egy 210 szobás spa hotelt tervezett a helyére.

A beruházás több, mint egy a sok új hotel közül. A világhírű dán iroda, melynek vezetője, Johannes Torpe – aki korábban a Bang & Olufsen vezető tervezője volt – egy helyspecifikus kortárs épületet álmodott a területre, amely nem nyomja el a természetet, hanem sokkal inkább vele együttműködve emeli ki a hely szimbolikáját, és teremti meg az egységérzetet természet és ember között.

Sokan nem tudják, miért viseli Dobogókő a dobogó kő nevet: spirituális nézőpontból akárcsak a testnek, a Földnek is vannak csakrái, azaz energiaközpontjai. És akár az embernek, úgy a bolygónak is a legjelentősebb energiaközpontja, a szívcsakra. Egyesek (beleértve a dalai lámát is) ezt a csakrát éppen Dobogókőre teszik. Aki kevésbé fogékony a spiritualitásra, és épp elkattintana, annak ott a Gaia-elmélet. A NASA által publikált, az 1970-es években kidolgozott hipotézis szerint a Föld összes része, a légtér, a vizek és a bioszféra szorosan összefüggő, homeosztatikus rendszert alkotnak. A rendszer részei a Ley-vonalak, energiaáramlási csatornák, melyek hálózatként szövik át a Földet. Azok a helyek – mint a piramisok, a Stonehenge és Dobogókő is –, melyek ezeken a vonalakon fekszenek, rendelkeznek a legnagyobb energiakoncentrátummal.

Ezen az inspirációs szálon indult el a tervezőcsapat, és egy olyan épületet álmodott meg, mely rezonál ezekkel az erős Föld-energiákkal. A cél a meglévő betonstruktúra felkarolása, kiegészítése volt, így ez adja a hotel alapját. A főépület a 32 méter magas hegyoldalban, átriumszerűen helyezkedik el. Itt ismét a szívcsakra szolgált forrásként, illetve annak szimbóluma, a lótuszvirág: az épület függőlegesen felfelé, és vízszintesen is úgy terjeszkedik, mint ahogy a lótusz bontja ki szirmait. A földszinten fekvő lobbyban az érkezők egy nagyon szilárd, biztonságot sugalló térbe érkeznek, közvetlenül a szikla oldalában. Ezután emeletről emeltre válik egyre nyitottabbá, légiesebbé a térérzet. Az anyaghasználat is ezt a folyamatot támogatja: a lobby sötét árnyalatait és melegséget árasztó textúráit (természetes fa, gránit, beton, márvány), felfelé haladva halvány színek, üveg, fém és világos fa anyagok váltják fel.

A spa részleg egyik fele a földszinten helyezkedik el. Ebbe a meghitt, barlangszerű térbe a szaunák és a jacuzzik mellé gyógyvizes törökfürdőt álmodtak. Medencét pedig az épület tetején is találunk, ahol a jógastúdió is helyet kapott.

A Buda Resort egyelőre még csak terveken látható, a 2020 májusában közzétett projekt kivitelezésének ütemezéséről még nem tudunk pontos adatokat. Szóval, egyelőre marad az álmodozás, de a vezető tervező, Johannes Torpe szerint úgyis ez a legfontosabb:

A mostani bizonytalan időkben még fontosabb, hogy olyan projekteket mutassunk be, melyek arra bíztatják az embereket, hogy merjenek álmodni egy szebb jövőről.

Johannes Torpe Studios | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük