fbpx
Nyomj Entert

Több tér, több kincs | Új helyen a Retrohungary!

Kecskelábú VIDEOTON tévékészüléket, NDK-s műanyag tojástartószettet, faliszőnyegeket és papírrégiségeket is találunk a Retrohungary új üzletében. Főhadiszállásuk továbbra is a Paloma Udvar, ám már egy másik, nagyobb helyiségben csemegézhetnek a retrótárgyak szerelmesei, ha valami igazán különleges darabra vágynak. Mutatjuk!

Február első napjaiban új fejezet kezdődött a Retrohungary történetében. A Sebők Judit és Borbély Tamás által életre hívott, különleges vintage üzlet kinőtte korábbi, kicsiny boltját a budapesti Paloma Udvar második emeletén. Koronavírus ide vagy oda, a duó úgy döntött, ideje, hogy nagyobb térbe költöztessék az évek során felhalmozott kincseiket. Maradtak a Palomában – a cím és a koncepció továbbra is változatlan, ám a kínálat gazdagabb és sokszínűbb lett.

Legutóbbi látogatásunk óta (hiszen meséltünk már a Retrohungary születéséről – a szerk.) Juditék mit sem változtak: ugyanolyan lelkesedéssel vadásszák a különleges kerámiatárgyakat és egyéb retróínyencségeket, és mindkettejüknek megvan továbbra is a kedvenc korszaka, amelyből válogat, hogy a fellelt darabok aztán a bolt polcaira is kikerülhessenek. Az újranyitás napján mi is meglátogattuk őket, hogy szemrevételezzük a legújabb szerzeményeket!

Minden kétséget kizáróan az üzlet legnagyobb sztárja a kecskelábakon álló VIDEOTON tévékészülék, egy „Jupiter” névre keresztelt modell – különleges, lakkozott fafelületek, békebeli tekerő- és nyomógombok, ilyen aztán tényleg nem nő minden bokorban. Most, hogy nagyobb helyük van, Judit végre egy másik szenvedélyének is hódolhat: régi hobbija a különféle papírrégiségek gyűjtése. Az egyik sarokban régi iskolai füzeteket, spirálozott zsebkönyvet, műbőrkötéses (és üres!) határidőnaplót és egyéb más papírneműt találunk, de asztali tolltartó, klasszikus dátumbélyegző, sőt, egy doboznyi dominó is akad itt.

A szemfüles vásárló a szekrények alatt megbújó fiókokban egy másik ritkaságot is felfedezhet: a Janikovszky-könyveket illusztráló Réber László képeslapjai várják itt újdonsült tulajdonosaikat. Mindezeken túl a mi szívünk akkor dobbant először igazán nagyot, amikor megpillantottuk a régi bonbonos dobozokat és az „Útipatika” feliratú, nagyobbacska papírskatulyát. Másodszor pedig akkor, amikor felfedeztük a hamisítatlan NDK-s tojástartószettet a szemközti polcok egyikén.

Tamás aktuális kedvencei Muharos Lajos ötvösművész kelyhei, Judit pedig ottjártunkkor egy Veress Miklós által jegyzett, ritka porcelánlovacskát választott ki kedvenceként.

Az új boltban nemcsak több dísz- és használati tárgy fér el, de képzőművészeti alkotásnak is nagyobb hely jut (van a boltban egy „Lakatos” szignóval ellátott vászonkép is), sőt, lakástextil is akad, ami a kerámiákkal ellentétben valódi kihívást jelent az elszánt gyűjtőknek. Az efféle tárgyakat (faliszőnyeg, mokett, gobelin, függönyanyag és kiváltképp a régi szőnyeg) jobban megrágja az idő vasfoga, régi tulajdonosaik is kevésbé vigyáztak rájuk, ezért aztán egy megkímélt állapotú, a hatvanas-hetvenes évekből származó lakástextilhez igazán nehéz hozzájutni.

S hogy mi minden lapul még a Retrohungary polcain, azt érdemes minél előbb szemügyre vennünk, mielőtt valaki más csapna le a kiszemelt darabra!

Fotók: Rácmolnár Milán

Retrohungary | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük