fbpx
Nyomj Entert

Az Északi-tengeren épít szélenergia-központot Dánia

A dán kormány a világon elsőként mesterséges szigetre tervezett szélenergia-központot, mely akár hárommillió európai háztartást láthat el energiával.

2050-re Dánia teljes mértékben zöld energiára tervez átállni – az északi-tengeri olaj- és gázkitermelést is ebben az évben tervezik teljesen felszámolni, azt pedig már most bejelentették, hogy a jövőben nem is indulhatnak ilyen jellegű új beruházások. Az ország éghajlati, energetikai és közüzemi minisztériuma a program részeként jelentette be egy 120 ezer négyzetméteres, mesterséges sziget létrehozását is, melyen szélenergia-központot létesítenek majd.

„Az északi-tengeri energiaközpont a dán történelem legnagyobb építési projektje lesz, mely nagyban hozzájárul majd az európai tengeri szélenergia óriási potenciáljának kiaknázásához” – fűzte a projekthez Dan Jørgensen, a dán éghajlatügyi miniszter. A világ első 10 gigawatt kapacitású energiaközpontjának megépítésével Dánia jelentősen hozzájárul a megújuló energiatermelés kiterjesztéséhez nemcsak saját részre, hanem európai szomszédai számára is.

Forrás: designboom

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük