fbpx
Nyomj Entert

Trendek, amelyek megváltoztatták a vendéglátást és a gasztrovilágot

Vákuumcsomagolt ételek, illúzióéttermek és futárok városa – a pandémia által nem kímélt vendéglátóiparnak új stratégiákhoz kellett nyúlnia, melyek következtében fogyasztási szokásaink is változtak. Hogyan lehet ökológiailag tudatos, élményszerű és üzletileg is fenntartható megoldásokkal ételt eladni az online térben? Megnéztük, milyen lokális válaszok születtek a korántsem egyszerű, globális viszonylatban is sokat tárgyalt kérdésre.

Az utóbbi év nem kímélte a gasztrovilágot: vendéglátóhelyek mentek tönkre, akik pedig talpon tudtak maradni, kénytelenek voltak új stratégiákat alkalmazni. Az egykor vendégektől nyüzsgő városi éttermek most a menüztető cégekhez hasonló szellemkonyhákká váltak. Habár erre a felállásra a legtöbb hely átmeneti állapotként tekint, hiszen a személyes találkozások és visszajelzések hiánya mentálisan is nehézséget jelent a szakmában dolgozóknak, az új helyzet mégis sok olyan változást hozott, amely a jövőben is velünk maradhat. Az online rendelési platformok iránti igény tovább fokozta a UX/UI design és az IT-szektor fellendülését; a futárszolgálatok sok, eredeti szakmájukat folytatni nem tudó embernek jelentett munkalehetőséget, a bringásokkal teli város pedig új igényeket teremthet a városi közlekedés tervezésében is. Egyre többen szeretnének egészséges és tudatos fogyasztók lenni, támogatni a helyi termelőket, azonban a minőségi alapanyagokból dolgozó és alacsony ökológiai lábnyommal bíró kisvállalkozások termékeit csak a lakosság szűk rétege engedheti meg magának. Designszempontból tehát sok a kérdés.

Milyen új rendszerek kiépítése szükséges a kistermelők, a manufaktúrák termékeinek promotálásához? Hogyan lehet fenntartható és megfizethető megoldásokat kínálni a vendéglátásban? Milyen új csomagolási technológiák segíthetnek az ételszállításban? Hogyan lehet a gasztronómiához kapcsolódó élményeket a megváltozott körülmények között megőrizni? Megnéztük, milyen lokális válaszok születtek a globális kérdésekre.

Ez lenne az online bevásárlás és ételrendelés aranykora?

A jól ismert áruházláncok házhozszállítási rendszerei maximális fordulatszámon pörögnek. Különleges konstrukciót követ közülük a kifli.hu, amelynek fizikai üzlete nincs, kizárólag az online értékesítésre épít. A cseh online élelmiszer-kereskedelmi hálózat, a rohlik.cz magyar platformja 2019 végén indult el itthon, népszerűsége pedig jelentősen megnőtt a koronavírus-járvány ideje alatt. A felhasználók számára az egyedi termékválaszték teszi igazán izgalmassá a platformot: az oldalon olyan prémium termékeket találunk, amelyeket átlagos áruházláncokban nem, vagy csak ritkán lehet megvásárolni, emellett a hazai kistermelők és kézműves manufaktúrák áruit is házhoz rendelhetjük.

A vendéglátóhelyek bezárásával a hazai ételrendelési piac két legismertebb platformja, a Netpincér és a Wolt váltak az első számú menedékké azon éttermek számára, akik nem építettek ki saját házhoz szállítási rendszert és futárszolgálatot. Ezek az oldalak a streamingplatformokhoz hasonló gyűjtőoldalakká váltak – egy helyen böngészhetjük végig a legtöbb, számunkra elérhető étterem kínálatát, sőt, ma már nem csupán vendéglátóhelyek, hanem élelmiszerboltok, drogériák, virágüzletek is elkezdték ezeken a felületeken forgalmazni termékeiket.

Reformkezdeményezések az online ételrendelés piacán

Ha kedvenc helyeink támogatásáról és egy jó ebéd rendeléséről van szó, a Netpincéren és Wolton túl más alternatíváink is vannak. A készételrendelés terén dolgozott ki kifejezetten izgalmas módszert a Random Food. Ez az oldal kedvence lesz azoknak, akiknek elege van abból, hogy több tucat étterem online kínálatának böngészésével megy el az ebédidő, és szívesen levennék magukról a döntés terhét. A szolgáltatás másik nagy előnye, hogy a fejlesztők az ételintoleranciával rendelkezőkre és a speciális étrendeket követőkre is gondoltak: az oldalon ki kell választanunk a nem kívánt összetevőket, majd a megadott paraméterek alapján a rendszer ajánl számunkra egy fogást, amelyet akár úgy is megrendelhetünk, hogy nem tudjuk, mi az, egészen addig, amíg a futár meg nem érkezik. Ha nem szeretnénk zsákbamacskát, rendelés előtt lecsekkolhatjuk az ajánlott ételt.

Ugyancsak hiánypótló kezdeményezésként indult néhány éve az Édes Város, melynek weboldalán keresztül Budapest legjobb cukrászdáiból rendelhetünk: kínálatukban találjuk például az Édességlabor, a Naspolya Nassolda és a Desszert Neked finomságait is. Előnye, hogy egyszerre több helyről is összeválogathatjuk az egy rendelésben leadott cukrászati remekműveket, amelyeket az Édes Város speciális hűtőautói szállítanak ki. A számunkra legjobban megfelelő édességek felfedezését az ételintolerancia és étrend szerinti szűrők, valamint az alkalmakra lebontott kategóriák is segítik.

Új rendelési opciókat kínálnak az éttermek

Több vendéglátóhely gondosan összeállított, online rendelhető menükkel jelentkezett: a Szimply a rendelhető adagok terén hozott változást a Lunch Boxokkal, amellyel nem egy, hanem rögtön két és fél napra elegendő ételt kapunk. Ez azt jelenti, hogy egyszerre érkezik több fogás is, így előre betárazhatunk. Hasonlóan könnyen tervezhetünk előre a Fruccola Bird ételeivel, amelyek egy része vákuumcsomagolásban érkezik. A technológia innovatívnak számít a hazai ételrendelésben, mint ahogyan a szolgáltatás is, amibe beágyazni kívánják. A Fruccola olyan ételautomatákat tervez telepíteni irodaházakba, egyetemekre vagy akár kórházakba, amelyek – az innovatív csomagolási eljárásnak köszönhetően – tápláló, szezonális és friss ételeket kínálnak gyorsan és elérhető áron a vásárlóknak. Kínálatukat jelenleg az alkalmazásukon keresztül, házhoz szállítással tesztelhetjük.

A bezárással nagy kihívás elé néztek a fine dining éttermek is, amelyeknek a rendelés ugyan alternatívát jelent az ételek eladására, de az általuk nyújtott élményegyüttes biztosítására nem. Sok vendéglátóhely a házhoz szállítást és rendelést valamilyen plusz szolgáltatással egészítette ki, ilyen például a Rosenstein, amely a menük mellett elindította saját termékeivel feltöltött webshopját, vagy például a Stand25, ahol az élmény pótlására bevezettek egy opcionális módszert: a rendelt ételek egyes összetevőit „hidegen”, külön csomagolva is kérhetjük, így mi magunk fejezhetjük be a fogásokat a mellékelt elkészítési segédlet szerint. A „házhoz megy a séf” módszert vezette be többek között a Costes, a Laurel pedig az étterem illúzióját teremtette meg: lehetőséget biztosítanak arra, hogy minden szabály betartása mellett, egy, a vendéglátóhelyhez közeli lakásban, biztonságos körülmények között, professzionális tálalással fogyasszuk el több fogásos vacsoránkat.

Maradékmentő stratégiák a fenntarthatóbb gasztrovilágért

A világon megtermelt ételmennyiség harmada a kukában végzi, a problémára pedig egyre több szervezet és világcég próbál alternatív megoldásokat találni (az IKEA például nemrég tette közzé ingyenesen letölthető maradékmentő szakácskönyvét). Erre a problémára keresett megoldást lelkes magyar egyetemisták csapata, akik 2020-ban indították el a Munch-ot: ma már sorban állnak náluk a befektetők. A startup alkalmazásán keresztül olyan ételeket foglalhatunk le, amelyek a vendéglátóhelyeken aznap megmaradtak, és jobb híján a kukában végeznék. A startup alapítói főként az ételpazarlás ellen indították szolgáltatásukat, de a programnak az is nagy előnye, hogy olcsón, legalább 40%-os kedvezménnyel juthatunk aznapi ebédmenühöz. A Munch alkalmazás használói lefoglalhatják a közelükben lévő éttermek és pékségek aznapi „Munch”-adagját az eredeti ár töredékéért. Amikor lefoglalják az adagot, még nem tudják, mit kapnak a pénzükért. A tartalom meglepetés, de az első muncsolásom élménye alapján azt mondhatom, hogy ha valaki nem rettentően válogatós, akkor ettől nem kell félnie – a helyi kifőzdéből kiváló háromfogásos ebédet kaptam 790 Ft-ért, és – habár lehet, ez kivételes alkalom volt – még választhattam is, hogy a két megmaradt főételből melyiket szeretném.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük