fbpx
Nyomj Entert

Új életre kelt a prágai folyópart

Úgy tűnhet, a petrjanda/brainwork stúdió alig nyúlt hozzá a Moldva prágai partszakaszához annak felújítása során. Valójában egy nagyon jól átgondolt, komplex, ugyanakkor minimalista munkáról van szó.

Prága belvárosában egy négy kilométeres szakaszon újult meg a Moldva folyó partja. A nagyszabású, tízéves projekt során kívülről és belülről is átalakult a rakpart, mely 2002-2009 közt parkolóként funkcionált egy áradás után. A tervezéssel a prágai petrjanda/brainwork stúdiót bízták meg, amely a folyópartra úgy tekintett, mint a város csontvázára – ha rugalmasabbá teszi, az egész város azzá válik.

Fotók: BOYSPLAYNICE

A projektben először is megnyitották a szakaszon található 20 pincét a folyó felé. Mivel a hangsúly a nyitás szón van, ezért a már meglévő, kör alakú nyílásokban a vasat üvegre cserélték. Az impozáns, 7,5 cm vastag, 2,5 tonnás üvegablakok függőlegesen nyílnak, elektromos vezérlés útján. A mögöttük lévő terekben kávézók, klubok, galériák, könyvtár, nyilvános vécék, illetve közösségi terek kapnak helyet, ahol például a kerületi lakógyűlések is megtarthatók majd.

A belső terek kialakítása során az építészek célja az volt, hogy minél több teret hagyjanak a majd beköltöző bérlők, szolgáltatók fantáziájának. Ezért az egyszerűség dominált: a falak és a mennyezet látszóbeton, a padló öntött beton, mindezt pedig impregnált feketeacél-részletek egészítik ki.

A projekt következő szakasza is tartogat még izgalmakat, hiszen ez alatt készülnek majd el az egyedileg tervezett utcabútorok, azaz padok, szemetesek, ivókutak, de az építészek a folyót is szeretnék még jobban bekapcsolni az életbe. Ezért különböző lebegő egységek is várhatók: a partot lebegő hajóállomással tehermentesítenék, a moldvai fürdőzés helyi hagyományát pedig egy lebegő medencével idézik fel.

Fotók: BOYSPLAYNICE

petrjanda/brainwork  | Web | Facebook

Fotók: BOYSPLAYNICE | Web |Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük