fbpx
Nyomj Entert

Unger Zsolt | „Ez a felelősségről szól”

Unger Zsolt prémiummárka-specialista cége, az Unger and Partners különböző, magas minőségű termékek és szolgáltatások tervezését, illetve fizikai megvalósítását végzi jelenleg 52 márkával a hazai piacon. Borászat, kozmetikumok, ásványvíz, de még vízipipa dohány arculata, illetve teljes koncepciója is megtalálható a portfóliójukban. Bortársaság, Kreinbacher, Sauska, Gere, Vis Vitalis, Ilcsi, Gerbeaud, Libri – hogy csak egy pár konkrét brandet említsünk. Semmi romantika, csak tudatos, kooperatív munka és mindenekelőtt felelősség. 

Az Unger and Partners huszonnégy éves múltra tekint vissza. Kezdetben kizárólag online területen, 2004 óta pedig a mai – professzionális brandmenedzsment és termékfejlesztés szolgáltatási területekre szakosodott – konstrukcióban dolgozik közvetlen munkatársaival és partenereivel az egyes projekteken. 

„Mi építjük meg a mozit…”

Jelenleg ötvenkét olyan márka található a hazai piacon, amely Unger Zsoltnak és csapatának köszönheti sikerét. Ez a sor a valóságban pedig még sokkal hosszabb, ugyanis közben 5-8 újabb munka készül a háttérben, amelyeknél együttesen megközelítőleg 80-100 milliárd forint árbevétellel lehet számolni.

Külföldre is dolgoznak, egyelőre regionálisan próbálnak terjeszkedni főleg Szerbiában és Szlovákiában. Ugyanakkor tervezik a megjelenést Ausztriában, Erdélyben és Ukrajnában is, elsősorban nagy volumenű élelmiszer feldolgozóipari márkák, borászatok esetében.

„Nem vagyunk klasszikus ügynökség. Nem indulunk tendereken. Felelősséggel vállaljuk el a munkákat” – mondta el Zsolt.

Fotó: Födémesi Csaba

Az Unger and Partners teljesítménye piacvezető a reklámpiac egyes területein, mégsem követik az Amerikából átvett strukturális modellt. Nem egy kapcsolattartóval, hanem közvetlenül a márka tulajdonosával dolgoznak. Nagyon precíz projektterv mentén végzik a munkájukat, amely nemcsak a dizájnt, hanem a technológiai folyamatokat is lefedi. Egy termék vagy szolgáltatás piaci bevezetése, illetve átalakítása nagyon összetett és integrált folyamat, az Unger and Partners által kínált szolgáltatások pedig ebben nyújtanak professzionális támogatást. 

„Sok esetben ott ér véget a mi munkánk, hogy a tervezés során általunk dokumentált anyagot rendelkezésre bocsátjuk egy vastag brandbook formájában, ezt követően pedig az adott céget átadjuk egy reklámügynökségnek vagy egy online kommunikációs ügynökségnek. Vagyis mi megépítjük a mozit, betesszük a filmet, ők pedig üzemeltetik” – jegyezte meg Zsolt.

Azután, hogy átadták az adott céget, márkát egy ügynökségnek, Zsoltéknak még van ráhatásuk, de ennek mértéke leginkább az ügyféltől függ. A szegedi Naturtex Kft. Európa legnagyobb tollfeldolgozó családi vállalkozása, ahol az Unger and Partners a teljes koncepción túl például egy oktatási programot is kialakított, annak érdekében, hogy az aktuális fejlesztésekhez kapcsolódó tudásanyagot a leghatékonyabb módon lehessen átadni időről időre a helyi marketinges és grafikus szakembereknek.

„Mindegyik ügyfelünket nyomon követjük, tudunk róluk. Valamilyen módon, egy-két évente kapcsolatba kerülünk velünk, akár egy közös teázás erejéig. Ilyenkor felmerülhetnek olyan teendők, munkák, amikben esetleg kérik a segítségünket – ezek mindig nagyon organikusan alakulnak” – mondta el Zsolt.

Annak érdekében, hogy egy ilyen komoly üzleti gépezet működőképes legyen a weboldalon feltüntetett nyolc közvetlen kolléga mellett Zsolt egy rendkívül szerteágazó, univerzális partnercég-hálózatot épített ki az évek során; a nyomdai brókeren, illusztrátorokon át a Pécsi Tudományegyetem kutatói csapatáig nagyon sokan vesznek részt egy-egy projektben. „Ez egy nagyon komplex dolog. Mivel minden megbízás eléggé speciális, nem tudnék egy mindenre kiterjedő konkrét szakember gárdát mondani, hiszen egyszer egy e-cigin dolgozunk, egyszer meg egy élmény designt tervezünk. Mindig az adott feladatokhoz igazodunk, majd ennek megfelelően állítjuk össze a teljes csapatot”jegyezte meg.

Csak egy megoldás létezik

Ügyfeleik legfőképp családi vagyonból, örökségből felépített, tradicionális értékeket hordozó lokális márkák. „Mindez azért alakult így, mert egész egyszerűen ezek a cégek, szervezetek kompatibilisek a rendszerünkkel – minimalizált vállalati bürokrácia mellett közel tudunk kerülni a döntési kompetenciához; nem akarják a pénzt adminisztrációra pazarolni. Megbíznak bennem és a csapatomban, tudják, hogy jót csinálunk, én pedig vállalom a felelősséget, hogy működni fog. Ha nem, akkor is. Persze nagyon fontos, hogy milyen messzire tesszük a megoldást a vállalat jelenlegi szintjétől. De ez egyfajta rutin, amivel megérezzük, mit kell csinálni” – jegyezte meg.

Fotó: Födémesi Csaba

Az Unger and Partners esetében a személyes történet nagyon fontos a márkaépítésben. Szoros, koncentrált munka eredménye egy-egy koncepció megalkotása. Egy kozmetikum dobozán, egy ásványvizes üvegen, egy palack boron nemcsak egy szép grafika látható, hanem egy hitelesen megjelenített sztori, tartalom, ami megfelelően reflektál a kutatásokon alapuló piaci elvásárokra. 

„Nem azért választanak bennünket, mert mi ilyen vagy olyan stílusban dolgozunk, hiszen az egy nagyon limitált szolgáltatási környezet volna. A potenciált választják és veszik meg. Hogy ez a csávó meg a csapata meg fogja mondani, mi lesz a jó. Vagyis egy konkrét megoldásra fizet” – mondta el Zsolt.

A prémiummárka-specialista szerint életveszély, ha egy kizárólag designer logikájú alkotóra bíznak egy munkát, aki csupán művészi ambícióit próbálja konvertálni, nulla piaci tudással. „Itt nem máról holnapra történnek a dolgok. Komoly, részletes kutatáson alapuló terveket kell készíteni. A legfontosabb, hogy átérezzük a munka iránti felelősségünket” – jegyezte meg Zsolt. Azért persze a megrendelőnek sem könnyű. Rengeteg érzelmi szakaszon kell őket átsegíteni, megkönnyíteni a döntést, mert hiszen a jövőjükről van szó. „Itt vagyunk mi, a felkészült csapat, aki másfél hónapig dolgozik az első tervkoncepción, amely során nagyon sok paramétert veszünk figyelembe; üzemlátogatás, kollégákkal találkozás és még sorolhatnánk. Aztán lesz egy keddi nap, amikor bemutatjuk, hogy „na, ez lesz a jövőd az elkövetkező öt évben!” Nagyon kevés ember van, aki tök tökösen, első blikkre mondd valamit, mert közben, amikor velünk beszél, rájön, hogy amit fejben megdesignolt magának, az valószínűleg nem fog működni. De akkor valóban az fog működni, amit ez a csapat kitalált?! – teszi fel magának a kérdést. Szükségszerű dilemmák, bizalmi kérdések merülnek fel. Ezért is annyira fontos az együtt gondolkodás, a kooperatív hozzáállás és az, hogy mindannyian érezzük az adott munka súlyát.”

„Hogy emocionálisan az ügyfél mit szeretne, az nem annyira fontos. Nem bízom bennük jobban, mint a saját víziómban, amit szintetizálva, nagyon sok paraméterből rakunk össze. Ez olyan, mint egy képlet, aminek a végén csak egy megoldás van. Nincs kettő másik. Csak egy.”

Nagy a felelősség, hiszen a vizuális környezet egy életre meghatározhatja, de legalább is nagyban befolyásolja, mit tartunk szépnek, igényesnek. Gyerekkorunktól kezdve hatnak ránk a boltban kapható áruk, csokipapírok, szórólapok, tévéreklámok, ahogy az is, hogyan öltözködnek az emberek, vagy hogy tiszták-e az autók az utcán. Ezek mind egyfajta minőséget adnak nekünk. Erre reflektálva, Zsolt szerint a közös örökségünket tesszük azzal kockára, ha nem a mindenre kiterjedő, legoptimálisabb megoldást, koncepciót választjuk egy-egy márka esetében.

Ezen túl van egy másik fontos kérdés: a környezeti felelősség. Az Unger and Partners évek óta azon dolgozik, hogy erre céges szinten is releváns válaszokat adjon. „Az egyes termékekhez olyan dobozokat tervezünk, ami nagyon passzentos, hogy egységnyi területen könnyen mozgatható legyen. Minden pici, minimális, kompakt, éppen csak annyi, amennyi kell. Eltántorítunk mindenkit továbbá az összes reklámajándékról, fölösleges molinókról. Szerintem én tettem a legtöbbet annak érdekében, hogy eltűnjenek ezek a vállalati arculati elemek. A céges borítékok, mappák után újabban a névjegyről is próbálom lebeszélni az ügyfeleinket. Egyszerűen fölösleges már papír alapon kommunikálni” – hangsúlyozta Zsolt.

Amitől Zsolt nagyon radikálisan elhatárolódik az az, hogy amit csinálnak, egy olyan fajta romantikával legyen felruházva, ami esetleg azt sugallja, ők ezt nem a pénzért, a profitért csinálják, mert de, azért. „Természetesen a saját cégünk célja is a biznisz és haszon megszerzésre, ez pedig csak akkor lesz meg, ha profitot termelünk a megrendelőinknek is. Egy borzasztó egyszerű kufár elv működteti ezt az egészet” – teszi hozzá.

GRAPELOVE

Ahogy a legtöbb projektjükben, az Unger and Partners munkája a hetedik generációs villányi borász család, a Gere esetében is – beleértve a borokat és kozmetikumokat – jóval túlmutat a vizuális tervezésen. Míg a Gere boroknál, a márka nemzetközi szintre emelése mellett a teljes borsor átrendezése, a portfolió letisztultabbá tétele volt a fő feladat, addig Gere Andrea kozmetikumainál egy teljesen új brand tervezése, bevezetése volt a cél. A Gere termékek designjában – a generációs jelleg hangsúlyozása miatt is fontos – precíz, jól átgondolt folytonosság figyelhető meg; a speciális narancs-vörös szín például egy teljesen egyedi keverés, nincs belőle még egy a világon.

Fotó: Födémesi Csaba

Az organikus szőlőkből, a borokon túl, a Gere család saját fejlesztésű technológiával nyeri a szűz szőlőmagolajat, -őrleményt és -kivonatot, amelyeket a villányi birtokhoz tartozó Spa-ban már hosszú évek óta sikerrel alkalmaznak a kozmetikai kezelések részeként. 2016-ban aztán Andrea továbbgondolta és megálmodta saját kozmetikai termékcsaládját; a tervezés folyamatába Zsoltékat pedig már rögtön az elején bevonták

„Ezúttal nem kutatással indultunk. Ide nem kellett. Egyszerűen nem tudod reálisan lemérni, hogy egy 120 eurós prémium szérumra egy 35 éves nő a magyar piacon hogyan reagál. Illetve amit tudnál mérni, azok meg olyan trivialitás dolgok, amik meg nem érik meg azt a pár millió forintot, amibe egy fókuszcsoportos kutatás kerül. Ebben az esetben csak a ráérzés működik. Meg a piaci analitika.”

A termékfejlesztést a világon is az egyik legprofesszionálisabbnak számító svájci laboratórium végezte, amely garantálni tudta a Gere borászatnál már megszokott, kompromisszum nélküli legmagasabb, és egyben világszínvonalú minőséget. Ezt a prémium színvonalat követte természetesen Zsolték mindent átfogó márkakoncepciója is; a – tégelyeket és a dobozt is magában foglaló – csomagolástól kezdve a megfelelő domain név kitalálásáig minden. Végül három év gondos és folyamatos svájci tesztelés, számtalan minta és kísérlet után született meg az öt kozmetikumból álló Andrea Gere Skin Care termékcsalád, amelynek összefoglaló nevét, a „Grapelove”-ot is Zsoltnak köszönhetjük.

„Ha az időt 100 százaléknak veszed, akkor 10 százalék volt, amíg kitaláltuk, milyen legyen a termék, hogy nézzen ki, mit tudjon, a fennmaradó 90 százalékban pedig nagyon sok ember dolgozott azon, hogy létrejöhessen. Az utóbbi idők legnagyobb kihívása volt. Két és fél évig dolgoztunk rajta megállás nélkül, de nagyon megérte.”

A Gere azon kevés lokális családi vállalkozás egyike, amelyet az Unger and Partners nem adott tovább reklámügynökségnek, hanem házon belül tartja. Így a közös munka a prémium kozmetikai termékcsalád tavaly novemberi bemutatása óta sem állt meg: készül egy image film, és egy komoly fotózást is terveznek a közeljövőben.

„Andi kozmetikumait természetesen nemzetközi piacra is szánjuk. Egyelőre itthon próbáljuk minél inkább ismertté tenni, amelyben például Zólyomi Zsolt barátom is segít. Még egy pár hónap kell ahhoz, hogy összeálljon az az eszközrendszer, amivel egy komolyabb piacra lépést el tudunk indítani. Most begyújtjuk a rakétákat, aztán toljuk ezerrel!”

Közben jelenleg 9-10 másik rendkívül figyelemre méltó Unger and Partners projekt vár az indulásra, köztük az újragondolt Bambi üdítő is, amelynek debütálása nyárra várható.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük