fbpx
Nyomj Entert

CSŐ! | Megújult a FÜRDŐ neon

Patkós Luca CSŐ! projektje, amelynek fő célja, megmenteni és megőrizni a budapesti neonokat az utókornak, nemrég új szakaszba lépett: a plakátvásárlásoknak köszönhetően elkészült az első felújított és mára újra fénylő felirat, a Kürt utca 4-es szám alatt található FÜRDŐ.

A CSŐ! tavaly év végén Hallgas Mihály neonrestaurátorral, a Decorlight cég tulajdonosával összefogva indulhatott el. Luca már a projekt debütálása előtt kiválasztott jó pár nem működő neonreklámot a városban, később aztán Mihállyal együtt felmérték a technikai paramétereket, és persze azt is, körülbelül milyen költséggel számolhatnak majd a felújítás során.

A mind nagyon klassz és ráadásul foszforeszkáló plakátok szerencsére olyan nagy sikernek örvendenek, hogy a befolyt összegekből nemrég el is készülhetett a CSŐ! első felújított neonreklámja, a Kürt utca 4-es szám alatt található – az épületben működő egykori tisztasági fürdőt hirdető – FÜRDŐ.

Fotó: Brzo Péter

„Nagyjából egy-másfél hónapig dolgoztunk a felújításon, ami leginkább a különböző feladatok, emberek munkájának összehangolása miatt tartott ennyi ideig. Először felmértük a neon állapotát, leszereltük a hibás darabokat, ezeket Misi a műhelyében újrahajlította, és feltöltöttte gázzal. Végül pedig felszereltük a javított darabokat, és letisztítottuk az egész berendezést. A „D” és „Ü” betűk el voltak törve, a hullámvonal és az „F” megmaradt egy darabban, de nem világítottak, tehát azokat is cserélni kellett” – mesélte el Luca.

Fotók: Laufer Ferenc

Az 1970-es évekből származó FÜRDŐ neon – a betűk habszivacs alapjából, illetve az elektródák típusából következtetve – a ‘90-es években már átesett egy felújításon, és most újabb 20-30 év elteltével, megint teljes pompájában világít.

„A felújítás során, az arra járók közül sokan érdeklődtek, nosztalgiáztak a neonokról. Amikor pedig az egyik este fotóztuk a már elkészült feliratot, egy itt élő amerikai filmrendező sétált épp arra, és a neon kapcsán el is kezdtünk vele beszélgetni. Szóval szerintem mindenkinek megakad a szeme rajta, aki estefelé arra jár” – jegyezte meg Luca.

Fotó: Patkós Luca
Fotó: Brzo Péter

A következő, felújításra váró neon az Üllői úti Látszerész lenne, de a jelenlegi, vírus okozta helyzetben a CSŐ! projekt ezen része egyelőre leállt. Az eddigi plakátokat továbbra is meg lehet online vásárolni (ahogy ezt a „Támogasd a magyar designt!” cikkünkben már ajánlottuk – a szerk.), és Luca közben tervezi az újabb darabokat is. De addig is nézzétek meg a „karantén inspirálta” CSŐ!-fotókat:

CSŐ! Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük