fbpx
Nyomj Entert

Budapest by Labrosse I A Várkert rakpart háztömbje

A tetőteraszon hangulatos grill party és vudu babával napozó fura alak, de jajj, vigyázat, bizarr kukacszerelemtől lángol a Mandl-ház! Hirtelen jött ribillió közepette fekete-fehér kezek teljes összegubancolódásban mutatják a „helyes” irányt; odanézz, vagy inkább mégsem – a tető sarkán megható magányos romantika: egy hölgy a lábát borotválja. Labrosse Dani különleges karakterei budapesti épületeket özönlenek el egy teljes évre itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és találd meg a „fröccsteraszt” ezúttal a tabáni házsorban!

„Amit különösen szeretek Budapestben, hogy 22 év után mindig találok benne valami felfedeznivalót, még ott is, ahol már ezerszer jártam. Ez az épületsor a Tabánnál, a Döbrentei utcában is ilyen. Egyik napon a kettes villamosról megláttam, és valamiért nagyon megfogott. Látszik, hogy az épületek más-más korszakban és stílusban épültek, de mégis kifogástalanul illeszkednek egymáshoz. Úgy össze vannak tapadva, mintha eleve így tervezték volna őket.

Az épületsor valahogy egyszerre tökéletes és tökéleten, szerintem jól reprezentálja a város eklektikáját, keszekuszaságában is harmonikus mivoltát.

A figuráim is ugyanilyen harmóniában léteznek egymás mellett. Több visszatérő alak is feltűnik a képen, a fekete-fehér csíkos kígyó, a citromsárga madáremberek, a tüskés Nunboyok, sőt, még én is megjelenek a tetőn napozva. Felbukkan pár új arc is, akik korábbi képeken még nem szerepeltek (az orrmányos-szőrös figurából pedig remélhetőleg többet is láthattok majd a közeljövőben)” – meséli Dani a legújabb munkájáról.

Aktuális feladványunk: keresd a „fröccsteraszt”!

Mandl-ház a Várkert rakparton

Az Erzsébet híd budai hídfőjénél található számos építészeti stílus jegyeit mutató háztömb legdíszesebb épülete az Amszterdam lakóházaira emlékeztető Mandl-ház, amely 1898-ban épült, a szatócs testvérpár, Mandl Manó és Mandl Ármin megrendelésére.

A neogótikus, kéthomlokzatos, különleges ház 6,2 méteres Várkert rakparti, illetve 5,5 méteres Döbrentei utcai szélességével a budai oldal legkeskenyebbje. Alig nyolc lépés széles.

A harmincas években beépítették a tetőterét, így ma tíz lakás található benne. Az épületet – akárcsak az egész budapesti Duna-partot – az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.


Budapest by Labrosse című, egy éven át tartó sorozatunkban Labrosse Dani különleges karakterei laknak be, lepnek el ikonikus budapesti épületeket itt, a HYPEANDHYPER-en! Böngéssz te is, és játssz velünk!

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük