fbpx
Nyomj Entert

Marokkó x Budapest| Berber Budapest

Meglepő, hogy mennyi kortárs áthallás figyelhető meg a népi művészetekben, és különösen igaz ez Marokkó vizuális világára, ami időről időre megihleti a nyugati tervezőket; egyszerűen nem akar kimenni a divatból. Körösényi Borinak, a Berber Budapest (@berberbudapest) alapítójának hála nem kell Marokkóba utaznunk, hogy saját berber szőnyeggel díszítsük az otthonunkat, ráadásul az utánzatokkal sem kell beérjük. Bori elintézi, hogy eredeti, Atlasz-régióból származó szőnyegek dobják fel a hazai design szcénát – hogy pontosan hogyan, arról vele beszélgettünk.

Hogyan és mikor született a Berber Budapest ötlete? Előtte is lakásdekorációval foglalkoztál?

A berber szőnyegek szeretete a szövésben gyökerezik. Hobbiként kezdtem el a szövéssel foglalkozni és sok minden vonz, ami kapcsolódik hozzá. Imádom a csomózott szőnyegek fizikai attribútumait, a természetes gyapjú tapintását, a borzas, subaszerű vagy az egészen finom textúrát. Korábban is ismertem a berber szőnyegek egy részét, de akkor fogtak meg igazán, amikor egy saját szövős projekthez elkezdtem beleásni magam az Azilalok szín-, és mintavilágába. 

Idővel aztán elkezdtem körülnézni, hogy hol lehet beszerezni a berber szőnyegeket Marokkón kívül, és realizáltam, hogy ugyan a nemzetközi piacon nagyon mennek, itthon nehéz hozzájutni. Így merült fel tavaly tavasszal, hogy mennyire szuper lenne ezzel foglalkozni, de a vállalkozás megvalósulásához még jó sok időnek el kellett telnie.

Kifejezetten lakásdekorral soha nem foglalkoztam, de mindenben, amit csinálok fontos szerepet tölt be a vizualitás. Ennek megfelelően a kínálatunkat is elsősorban az egyéni ízlésem határozza meg. Látom, hogy bizonyos típusokra, például a natúr színű Beni Ourain-okra nagy az érdeklődés – nem véletlen, hiszen gyönyörűek és mindenhol működnek, így erős részét képezik a kínálatnak. Ugyanakkor ezek mellett fontosnak tartom azokat a darabokat is, amelyeket elsőre csak egy szűk réteg fog értékelni, viszont a Berber-arculatot nagyon meghatározzák. Szerencsére nem nyomaszt az idő, bízom benne, hogy megéri kivárni, hogy egy kicsit több minden átmenjen a hazai piacon is. Ez az elképzelés természetesen nem zárja ki azt, hogy az egyedi igényeket is ki tudjuk elégíteni, mivel bármilyen dizájnt, méretet be tudunk szerezni.

Hogyan zajlik a kiválasztás és a beszállítás folyamata? Vannak fix beszállítók, vagy folyamatosan fedezitek fel az újabb és újabb lelőhelyeket? Gondolom, időről időre kell valamennyi időt Marokkóban is töltenetek. 

Nagy feladat volt a beszerzés és a szállítás megszervezése. Utazásaink során általában keressük az olyan úti célokat, útvonalakat, ahol testközelből meg lehet ismerni a helyi közösséget és kultúrát, így nagyon vonzó opció volt az Atlasz-régió felfedezésének lehetősége. Van viszont két kisfiunk is, akik mellett egy kicsit szűkebb a mozgásterünk, így az ideálisnál rövidebb időbe kell besűrítenünk a terveinket. 

Minden eddigi szőnyeget egyedileg választottunk ki, több körben szelektáltuk őket. Gyönyörű darabokat találtunk és rengeteg szépséget otthagytunk. Próbáltuk tartani az összetételre vonatkozó elképzeléseinket, ami persze nem mindig jött össze. Óriási kaland volt a válogatás, alkudozás, hihetetlen fazonokat ismertünk meg, még most is felvillanyoz, ha erre gondolok. Aztán jött az a kevésbé élvezetes rész, hogy a megvásárolt szőnyegeket otthagyjuk és rábízzuk magunkat a szállítóra, de szerencsére ez is jól alakult, és minden megérkezett épségben.

A beszerzést több hónapnyi előkészítő munka előzte meg. Rengeteg kontaktra tettem szert, akik révén képbe kerültem a szőnyegkínálattal és az árakkal. Nagyon szuper beszerzési forrásokat találtunk végül, akikkel szívesen dolgozunk majd a későbbiekben is. Fontos szempont volt, hogy ne a legnagyobb szőnyegkereskedőktől vásároljunk, hanem minél közelebb kerüljünk a szőnyegek készítőihez. Erre vonatkozólag rengeteg tervünk van még a jövőre nézve.

Említetted, hogy te is foglalkoztál szövéssel, de honnan ered a marokkói stílus iránti vonzalmad?

Összességében vonzanak a régi, történettel bíró tárgyak, és ezek új kontextusba helyezése. A szőnyegeinkben az a csodás, hogy tükrözik a szövő asszony egyéniségét, az őt körülvevő világot és ezzel párhuzamosan remekül működnek egy modern környezetben is. 

Több szinten is jelen van ez a kontraszt a berber szőnyegeknél. Letisztult, kortárs darabok, amelyeket berber asszonyok hoznak létre évezredek óta öröklődő technikával. Természetes színű nyers gyapjú alap és elvetemült neon színek. Precízen, a részletekig kidolgozott kompozíciók (néhol direkt betervezett) égbekiáltó „hibákkal”. Szenvedélyesen harsányak és szerények egyszerre. 

A szövés ahhoz is hozzásegít, hogy tudjam értékelni az egyes szőnyegekbe fektetett munkát. Óriási feladat egy nagyméretű szőnyeg elkészítése kézi csomózással. Egyenként készítenek minden csomót, majd leszövő sorokkal rögzítik a csomósorokat. Ez a munka sokkal jobban megy közösségben; a berber asszonyok a mi régi fonóinkhoz hasonlóan együtt végzik a fonást és szövést. Nagyon érdekesnek tartom, hogy a házi gyapjúfeldolgozás is szinte pont ugyanúgy zajlik a Kárpát-medencében mint az Atlasz-régióban, sőt még az eszközök is egyeznek (pl. kézi kártoló).

Nemrég indultatok, így talán nem annyira látható még, de mit tapasztalsz, van kereslet ezekre a szőnyegekre a fast design mellett? Befolyásolt ez a kérdés az árfekvés meghatározásánál?

Szerencsére nagyon sokan érdeklődnek, szeretnék megnézni a szőnyegeket és elindultak a vásárlások is. Az árazásunknál az európai árakat vettük alapul, és ezekhez képest nagyjából 20%-kal alacsonyabb árszintet határoztunk meg.

Láttam, hogy folyamatban van a webshop létrehozása, ez mikorra várható? Esetleg showroom is szerepel a tervek között?

Sokat dolgozunk rajta, és remélhetőleg márciusban el is indul a weboldal és a webshop. Az indulási időszakban pop-up megjelenések vannak tervben, az első ebből is márciusban várható. Középtávon szeretnénk majd egy bemutatótermet is, ennek még keressük a helyét. 

Berber Budapest Facebook | Berber Budapest Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük