fbpx
Nyomj Entert

CEE_RO | LARKA design

Merész színek, fényes felületetek, geometrikus és letisztult formavilág: a LARKA táskákra jellemző a térjáték és a praktikusság, amelyek elkészítésében fontos szerepet játszik a minőség, a részletekre való odafigyelés, precizitás és gondoskodás. Multifunkcionális jellege miatt pedig egyszerre kiegészítője a mindennapi- vagy alkalmi viseletnek.

Gál Boglárkával, a márka alapítójával, beszélgettünk az egyedi, kézzel készített táskakollekcióról.

Interjú!

A LARKA márkanév keresztnevedből, a Boglárkából inspirálódik, a márka logója pedig egy geometrikus formákból megalkotott katicabogár, ami visszaköszön a táska formájában is. A táskák színvilága merész és élénk, amelyek fényes felületekkel egészülnek ki. Hogyan indult a LARKA ötlete? Mi a márka koncepciója?

Már az első körben eldöntöttem a névválasztásnál, hogy semmiképp nem szeretném, hogy a teljes nevem után kapja a brand a nevét, ugyanakkor szerettem volna, hogy mégis kötődjön némiképp a nevemhez. Így egy hosszasabb brainstorming után csak úgy kimondtam véletlenül a LARKA szót, amely BogLÁRKA-ból lett leválasztva. Elsőre fura volt, de miután többször kimondtam és leírtam már nem is tűnt olyan idegennek. A Larka-nak emellett más jelentése is van: egy skandináv mondában egy fehér farkas neve, akinek felbukkanása jó termést hozott a falvakban.

A brand alapkoncepciója tulajdonképpen a geometrikus, egyszerű letisztult formavilág és a praktikusság: olyan táskák tervezése, amelyek amellett, hogy különleges formavilággal rendelkeznek, felhasználóbarát termékek is legyenek. Egy praktikus táska sok mindenben megkönnyíti az emberek mindennapjait: tudjuk mindannyian, hogy mennyire zavaró, amikor a nehéz vagy kis tárgyak mindig lecsúsznak a táska aljába és ilyenkor következik a három perces keresgélés (kulcs keresés ajtó előtt, rúzs stb.). Az első modellt ez a mindennapi probléma megoldása ihlette. Emellett meg fontos szempont volt az is, hogy a táska alkalmazkodni tudjon az adott eseményhez, programhoz és outfit-hez: ha az övtáska pántját levesszük egy clutch táska lesz belőle, amit bátran alkalmi ruhához is társíthatunk.

Tanulmányaidat Kolozsváron kezdted a Művészeti és Design Egyetemen, majd végül Budapesten a MOME Textiltervező szakán diplomáztál.  Miért döntöttél úgy, hogy mégis szülővárosodban, Székelyudvarhelyen szeretnél márkát alapítani?

Nem véletlen, hogy hazaköltöztem. Mivel nagyon szeretem a családom, nem szerettem volna tőlük távol élni. Mindig azt teszem, amit a szívem diktál, így ebben az esetben is azt tettem: hazakívánkoztam és hazaköltöztem. A másik meggyőző érv pedig az volt, hogy kisvárosban született és nevelkedett ember létemre elég lett a nagyvárosi káoszából: nyugalomra vágytam, hogy átgondoljam a hogyan tovább dolgot. Hazajöttem és nagyon jó volt már az elején újra itthon lenni, sőt talán akkor volt igazán furán jó, de most már nem fura, csak simán jó. Ugyanakkor rájöttem, hogy nem mindenkinek az a feladata, hogy külföldre menjen. Az itthonlétem lehet, hogy csak egy időszak az életemből, de az is lehet, hogy itt is öregszem meg, ezt még nem tudom.

Egyetemista éveid alatt leginkább a ruhatervezés állt a középpontban, de a LARKA mégis a táskatervezésre épül. Hogyan alakult ki benned, hogy táskákat szeretnél készíteni?

A LARKA koncepciója- és annak gondolata, hogy táskákat készítsek a jövőben, a mesterképzés egyik félévében egy tervezési feladat során fogalmazódott meg bennem. A bőrműhelyben készítettem egy táskát, ami nagyon nagy élmény volt számomra, és úgy éreztem megtaláltam azt az anyagot, amiből a legjobb tervezni.

Már gyerekkoromban nagy táska és cipő rajongó voltam, ez ma sincs másként. Érdekes volt visszatérni ehhez a rajongáshoz, csak most úgy, hogy én lehetek az, aki megtervezi és kivitelezi azt.

A márkád egyelőre egy több funkcióval ellátott övtáskát foglal magába. Tervezed-e további termékek létrehozását vagy a LARKA koncepciója kizárólag ez a modell köré épül?

Az övtáska csak egy modell a kollekcióból, mivel egyedül vagyok és sok a megrendelésem, így nem volt még alkalmam rá, hogy a többi prototípust is termékké formáljam. Terveim szerint a napokban fog megjelenni a következő modell ugyanebben a gondolatiságban, de még számtalan makett áll a polcon.

Hogyan zajlik a munkafolyamatod? Melyek a főbb inspirációs forrásaid?

Leginkább a modern építészet és kortárs szobrok inspirálnak. A tervezési folyamatom nem mindig a rajzolással kezdődik: általában papírból maketteket, formákat, vagyis papírszobrokat készítek, és ha létrejön egy izgalmas forma utána végiggondolom, hogy hol záródjon, illetve milyen eldolgozásokkal tudnám kivitelezni. Ezután megrajzolom a szabásmintát, és elkészítem egy makettanyagból a táskát, majd megkeresem a hozzá megfelelő bőrt. A táskák merevítés nélkül is megállnak, így fontos szerepe van a szögeknek, ezért több prototípus is létrejön a hibátlan termék elkészüléséig.

Táskáidban nem csak a forma kialakítása játszik fontos szerepet, hanem az alapanyag minősége is elsődleges szemponttá válik. Pontosan miből készülnek a LARKA táskák?

Prémium olasz bőröket, prémium olasz szélfestéket és ragasztót használok. Fontosnak tartom úgy az elkészítés, mint az alapanyagok minőségét: a részletek nagyon fontos szerepet játszanak az életemben, ezért a táskán is minden részlet pontos, precíz, igényes megmunkálást takar.

Hol és hogyan lehet LARKA táskákat vásárolni, illetve tervezed-e, hogy showroomokban vagy egyéb designer boltokban is értékesítésre kerülnek majd?

A LARKA táskákat Facebookon és Instagrammon lehet megrendelni, amíg nem lesz kész a weboldal. Emellett meg mindenképp szeretném, ha designer boltokban is értékesítenék őket, de ahhoz gyártásra kell kerüljenek a táskák – ez is a jövőbeli tervek listáján szerepel.

A márkád mellett mivel foglalkozol még?

A Dr. Palló Imre Művészeti Líceumban tanítok, textil szakos tanárnőként, már harmadik éve. Nagyon sok mindent tanultam közben magamról, a tanítást is nagyon szeretem: ez a típusú munka és a műhelyben töltött idő másmilyen, de a kettő kiegészíti egymást.

Kövessétek ti is figyelemmel a LARKA hamarosan megjelenő új táskamodelljeit a márka Facebook és Instagram oldalán. Hordjatok ti is LARKA-t!

Videó (részlet): András I. Gábor
Modell: Geréb Barbara
Bogár ékszer: Gál Gabriella

(A teljes videót pedig ITT tekinthetitek meg.)


A CEE_RO sorozat a közép-kelet-európai régió országai közül a Románia területén elő és alkotó, feltörekvő művészek és tervezők munkáit mutatja be, hangsúlyt fektetve a helyi és progresszív designkultúra értékeire.

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük