fbpx
Nyomj Entert

Vagány viniltok, környezettudatosan | Théque Atelier

A magyar Théque Records és Atelier immár nem csak arra figyel, hogy a kelet-európai elektronikus zene legjobb képviselőinek lemezeivel lássa el a zenerajongókat – nemrégiben különleges, vizuálisan is izgalmas lemeztokot fejlesztettek, amely a környezetet is kevésbé terheli. Mutatjuk!

Zene, építészet és kommunikáció hármas egységére épül a Théque tevékenysége. A magyar lemezkiadót a filmes Ligosztajeva Annamária és az építész-producer Álmos Gergely alapította azzal a céllal, hogy bemutassák Kelet-Európa egyedi zenei hangzását és vizuális kultúráját. A néhány évtizede ismét virágkorát élő bakelitlemezek a Théque Records értelmezésében nem csupán egyszerű hanghordozók, de a minőségi megjelenésnek köszönhetően vágyott tárgyak is. A különleges audiovizuális élményt Gergely legújabb fejlesztésével, a borítékszerűen záródó öko viniltokkal még tovább emelték. 

Gergely, honnan jött az ECO ENVELOPE SLEEVE ötlete és miben más ez a tok, mint a piacon fellelhető társai?

A hanglemezek reneszánszának sajnos árnyoldala a nem túl környezetbarát lemezgyártás és a bakelitek csomagolása. A negyvenes évek óta gyakorlatilag ugyanabból a nehezen lebomló PVC-kopolimerből készülnek a lemezek, mivel észszerű keretek között nem találtak olyan helyettesítő anyagot, amely ne okozna a tárolt zenében minőségi romlást.

A kiadónknál azon kezdtünk el gondolkodni, hogyan lehetne ökobarátabbá tenni az általunk kiadott lemezeket. Habár a hanglemez gyártási folyamatára nincs ráhatásunk,  úgy éreztük, a csomagolás olyan terület lehet, aminél hozzá tudunk járulni a széndioxidlábnyom csökkentéséhez.

Szerettünk volna létrehozni egy jóval kevesebb papírhulladékot termelő, ellenőrzötten és teljes mértékben újrahasznosított papírból készülő, ragasztót mellőző csomagolási technikát. Hermann Andival ötleteltünk ennek nyomdai megvalósításán, végül a nagyszüleinktől gyerekkorban ellesett újságpapírba csomagolás inspirálta az Envelope Sleeve (borítéktok) hajtogatós csomagolását. A hagyományos, jacket tokkal szemben háromszor kevesebb hulladékot termelünk, dupla lemeznél egy gatefold tokhoz képest ez a mennyiség már hatszor kisebb.

Milyen eljárással és hol készülnek ezek az innovatív tokok? 

A tokokat végtelenül egyszerű folding technikával terveztük meg: a csomagolás palástja stancszerszámmal bármelyik nyomdában elkészíthető. A nagy lemezgyárak kínálatával ellentétben a papírt kedvünkre választhatjuk, biztosra mehetünk az eredetével kapcsolatban. Ragasztót egyáltalán nem használunk, a grafikát illetően pedig a lehetőségek tárháza végtelen.

Nemcsak a Théque Records, de a mius zenekar egyik alapító tagja is vagy – lemezetek, az Études de Battements is az új tokba került. Mik a terveitek a jövőben ezzel a fejlesztéssel, hogyan tovább?

Mostantól az összes lemezünket ezzel a technikával fogjuk csomagolni. Ha a lemezgyártásban lesz ésszerű alternatíva a polivinil-kloriddal szemben, arra biztos ugrani fogunk. A harmadik nagy környezetszennyező tényező a szállítás maga, ezért mi a Théque Recordsnál a helyi hanglemezboltokat részesítjük előnyben.

Fotók: Jurassza Zsófia

Théque Atelier | Web
Théque Records | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük