fbpx
Nyomj Entert

Öko mikroház | Ecocapsule

Tojásdad alakú, retro-futurisztikus megjelenésű, önfenntartó lakóegység mindössze 6,3 négyzetméteren. Ismerjétek meg a szlovák, de világszerte elismert Ecocapsule startup legújabb, SPACE elnevezésű ökoházát!

A SPACE névre hallgató mikroház egy intelligens, önfenntartó lakóegység, amely nap- és szélenergiát hasznosít. Ez lehetővé teszi, hogy infrastruktúrától távoli helyeken telepítsék, miközben maximális kényelmet biztosít felhasználója számára. A kis méretű ökoházat használhatjuk lakókocsiként, kerti mobilirodaként, kutatóállomásként, vendégszobaként vagy bármilyen más célra, amire éppen szükségünk lehet.

De hogyan is jött létre a SPACE és mi áll a márka hátterében?

Az Ecocapsule története még 2009-ben kezdődött, amikor a Nice Architects építészeti stúdió részt vett az Andes Sprout Society ötletversenyen, amelyen egy művész számára kellett kis házat tervezniük. Annak ellenére, hogy a formatervezési pályázatot nem nyerték meg, az Ecocapsule bekerült az inhabitat.com legérdekesebb pályamunkákat felsoroló válogatásába, amely a projekt áttörési pontját is jelentette. A csapat rengeteg megkeresést kapott, ami a mikroház továbbfejlesztésére biztatta őket, viszont 2009-ben az Ecocapsule még nem állt készen arra, hogy önfenntartó, független házként működjön. Végül 2014-ben készült el az első prototípusa, amelyet olyanok számára terveztek, akiknek hosszabb ideig kell a természetben tartózkodniuk – ilyenek például a tudósok, vadőrök, fotósok vagy extrém élményekre vágyó turisták. 

A szállíthatóság, a mobilitás és a hosszú távú energiafüggetlenség azonban új potenciális lehetőségeket nyitott meg az Ecocapsule számára. Idővel egyedülálló, magas jövedelmű személyek is érdeklődni kezdtek a mikroházakért olyan területekről, mint New York vagy a Szilícium-völgy. A márka első sorozatgyártott, exkluzív szériáját – amely 50 darab Ecocapsule legyártásából állt – elsősorban az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban és az Európai Unió egyes országaiban értékesítették, majd 2019-ben sikerült piacra dobnia a költségkímélőbb változatot is – így jött létre a SPACE.

A SPACE két ember számára biztosít kényelmes menedéket. Alapverziója – amelynek ára 49 900 eurótól indul – könnyű, rétegelt falemezből készülő beépített szekrényt és LED-világítást tartalmaz. Ha esetleg szeretnénk belső terét tovább finomítani, extra bútorokkal kiegészíteni, vagy megváltoztatnánk külső színét, az Ecocapsule csapatának segítségével akár személyre is szabhatjuk a kapszulákat.

Az első SPACE Ecocapsule már el is foglalta helyét Svájcban, Guttannen településén. További érdekességekért és újdonságokért nézzetek szét az Ecocapsule honlapján vagy Facebook oldalán!

Forrás, fotók: Ecocapsule

Ecocapsule | Web | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük