fbpx
Nyomj Entert

Kelet-Európa legjobb zero waste márkái | TOP 5

A fenntarthatóság figyelembevétele ma már nemcsak alapvető elvárás egy sikeres márka esetén, hanem sokszor kevés is. A hitelesség, a cél elérése iránti elkötelezettség és a termékek iránti szerelem kombinációja valóban csodákra képes. Ez a válogatás nem a slow fashionre fókuszál, hanem olyan használati tárgyakra, termékekre, amelyek mindennapjaink részét képzik. Olyan fenntartható és zero waste márkákat és termékeket mutatunk be, melyek zöld arculatuk mellett hasznosak, esztétikusak és egyediek is. 

TEABAG | Rakovík, Csehország

Pavla Zimmermannova még tanulmányai alatt tervezte meg a TEABAG nevet viselő kézitáskakollekcióját. A táskák formáját a teafilter alakja inspirálta, az azokhoz felhasznált anyagok pedig kárpitműhelyek hulladékából származnak. 

Fotó: TEABAG

Upcycling otthon | Bécs, Ausztria 

Jelzőtáblákból asztalt, könyvekből puffot: a Gabarage nem ismer kihívást újrahasznosítás terén. Ami másnak szemét, az nekik kincs. Valóban funkcionáló használati tárgyakat készítenek hulladékból és adományokból. Funkciójuk mellett designjukból és jó minőségükből adódóan lakberendezési tárgyként is tökéletesen helyt állnak ezek a tárgyak. 


DURCA | Budapest, Magyarország 

DURCA mögött álló lányok minden textilben fantáziát látnak arra, hogy egy újabb egyedi és színes hajgumi – scrunchie – születhessen belőle. A kiindulópont lehet szabászati hulladék vagy más megmaradt anyagdarab. A kidobásra szánt len vagy pamutanyagokat növényekkel festik meg – a hagymahéj vagy a virágszirom lenyomata által tényleg minden hajgumi egyedire sikerül. 


Környezetbarát jógamatracok | Szlovákia 

A Pepe & Wolf megálmodója és tervezője, Dominika Kramerova szlovák grafikus azt vallja, igenis lehet valami praktikus és valóban szép is egyszerre. A márka matracai modern verziói egy egyébként egyszerű tárgynak – szemet gyönyörködtető grafikájú felületű matracaik környezetbarátok is, puha mikroszálas, biológiailag lebomló gumiból készülnek. 


Ökológiai tisztítószerek | Lengyelország 

A BALJA a kezdetekhez tér vissza takarítás terén. Természetes és bevált összetevőket kombinálnak modern megoldásokkal és lehetőségekkel: mindezt a természetre való odafigyelés motiválja. Száz százalékban biológiailag lebomló termékeket gyártanak, a vegyi anyagokat növényi eredetű összetevőkkel helyettesítik.  

Forrás: greencityguide, designandpaper

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük