fbpx
Nyomj Entert

Városi kabinház | Varsó

A vidék nyugalmát hozza el Varsó Żoliborz kerületébe a Studio Otamto által épített pavilon, egy veteményeskert közepén. Tenyérnyi oázis, ami kiszakít a városi nyüzsgés zajából.

Kabinházak, kiskertek, üvegházak – apró kis terek, ahol egy időre megfeledkezhetünk a városi élet rohanásáról, és más dolgokra fókuszálhatunk. Növényeket gondozhatunk, zöldségeket termeszthetünk, befelé figyelhetünk, kikapcsolhatunk, és az említett helyeknek hála, mindehhez nincs szükségünk nagy utazásokra vagy nagy terekre. Emilia Herman és Peter Youthed, a varsói-londoni bázisú Studio Otamto építészpárosa első lengyelországi projektje a Wrzosy is erre az igényre tapint rá.

Fotók: Tomo Yarmusch

Varsóban, a városközponttól nem messze kapták első lengyel megrendelésüket egy olyan hölgytől, akinek szenvedélye a kertészkedés – telkét éppen ezért vette meg három éve. Eddig is a saját kis paradicsomaként tekintett a helyre, ám igazán a Studio Otamto által tervezett pavilonszerű faépület tette a kikapcsolódás és a nyugalom szigetévé.

A vörösfenyőből és nyír rétegelt lemezből készült ház alkalmas a zöldségek feldolgozására, de csak sima olvasgatásra is, sőt nyáron egy pizzasütő kemencével is tervezik kiegészíteni. Ablakai ugyan nincsenek, de mind a négy fala egy nagy ajtó, így azokat megnyitva közvetlen kapcsolatban áll a környezettel és a hozzá tartozó kis terasszal.

Hitvallásához híven a Studio Otamto helyi anyagokból dolgozott és egy varsói áccsal is együttműködött. Az irodánk alapelve, hogy akárhová megyünk, a projekt minden egyes fázisában helyi mesterekkel dolgozzunk, és tanuljunk tőlük” – fogalmazott Emilia Herman.

Studio Otamto | Instagram

Fotók: Tomo Yarmusch | Facebook | Instagram

Még nincsenek hozzászólások

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük